Принципи підтримання миру та протистояння фейкам

Питання миру та протистояння фейкам є особливо актуальним у наш час. Інтернет, соцмережі, телебачення, радіо – усе це щодня піддає мозок людини шаленому інформаційному впливу. І серед такого значного потоку інформації дуже важливим є вміння відрізняти правдиві факти від неправдивих (або ж фейків). Бо ж, протидію дезінформації теж можна вважати складовою підтримки миру.

Загалом питання підтримки миру в світі стало поширеним після Другої світової війни. Створена в 1945 році ООН (Організація Об’єднаних Націй), а також у 1975 році ОБСЄ (Організація з Безпеки і Співробітництва у Європі) сформували такі загальні принципи:

  1. Принцип незастосування сили чи погрози силою.
  2. Принцип мирного вирішення конфліктів.
  3. Принцип територіальної цілісності держав.
  4. Принцип непорушності кордонів.

Звісно, повноцінно ці принципи не дотримуються у всьому світі, оскільки на даний момент існують локальні збройні конфлікти. Проте, глобальних військових протистоянь з 1945 року не спостерігалося, що свідчить про суттєвий вплив цих принципів.

Детальніше про ці принципи: https://juresprudency.com.ua/osnovni-printsipi-mizhnarodnogo-publichnogo-prava/

Що ж до протистояння фейкам, то я дам перелік порад для тих, хто хоче навчитися відрізняти неправдиві факти від правди.

  1. Спробуйте знайти першоджерело. Якщо першоджерело виглядає підозріло, то і факти можуть бути підозрілими.
  2. Перевірте, наскільки детально написаний текст. Так, наприклад, якщо ви бачите фрази на кшталт «Учені британського університету з’ясували, що…» (а якого саме університету і які вчені – невідомо), то варто поставити під сумнів правдивість цієї інформації.
  3. Обдумайте раціонально повідомлення, яке ви прочитали. 
  4. Подивіться, чи немає іншомовних літер або символів у, припустимо, українському тексті (цe вuглядaє прuблuзн0 таk). Дуже часто подібний спосіб використовують для того, щоб обійти пошукові алгоритми, що здатні розпізнати фейкові новини.

Більш докладно про протидію фейкам можна почитати тут: https://armyinform.com.ua/2020/10/porady-nato-yak-vyyavlyaty-dezinformacziyu-ta-protydiyaty-fejkam/

Отже, підтримка миру в наш час – важливе завдання для всього світу. А для кожного з нас не менш вагомим є вміння розпізнавати фейкові новини й протистояти ним.

Велігорський Богдан

Цей проєкт виконується у співпраці з громадською організацією “Фундація Прав Людини” та фінансується Інститутом міжнародних культурних зв’язків (ІФА) коштами Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *