Важливість суспільного діалогу та порозуміння

Життя будь-якої людини тісно пов’язане з життям інших, кожному з нас часто доводиться заводити нові знайомства і спілкуватися з великою кількістю найрізноманітніших людей. Досить важливо вміти при знайомстві справити хороше враження на нового знайомого і привернути до себе його увагу. Треба знати, що існує декілька досить простих способів, які дозволяють з легкістю знаходити спільну мову з самими різними людьми.

По-перше, треба бути ввічливим і не скупитися на компліменти, при цьому слід бути обережним, щоб не переграти і не відштовхнути людину занадто нав’язливою поведінкою. Говорити треба виразно, але ні в якому разі не підвищуючи голос. Якщо доводиться часто спілкуватися у ділових колах, то треба попрацювати над постановкою голосу в домашніх умовах, щоб вміти говорити без тремтіння і сумнівів у своїх словах. Інакше можуть подумати, що Ви – слабка та беззахисна людина. Та коли перестараєшся, можна, навпаки, скласти враження злої, грубої та агресивної людини.

Для порозуміння з людиною краще усього треба дізнатися про цікаві їй теми та про її інтереси і ні в якому разі не вести розмови про те, що не подобається або що неприємно вашому співрозмовнику. Крім того, треба якомога менше говорити про себе і якомога більше слухати свого знайомого. Ми усі дуже різні люди з найрізноманітнішими інтересами, але при бажанні завжди можна знайти спільну тему. Ось і треба акцентувати увагу на тому, що цікаво обом. Це дозволить протікати розмові без зайвих пауз, без напруги, легко і вільно. У таких обставинах неважко знайти нові теми для розмови та предмети обговорювання.

Якщо ви тільки-но познайомилися з людиною, ні в якому разі не треба критикувати висловлення та думки співрозмовника, навіть якщо ваш погляд не співпадає з поглядом нового знайомця. Тим паче, що кожна людина має право на свою особисту думку. Якщо все-таки знадобиться у чому-небудь не погодитися, робити це треба невимушено, м’яко та обережно, не нав’язуючи своєї точки зору.

Уміння буди гарним співрозмовником дуже важливе для набуття порозуміння з людьми, але набагато важливіше уміння бути гарним слухачем. Розмовляючи з людиною, треба слідкувати за тим, щоб ваша розмова не перетворилася на монолог одного із співрозмовників.

Причому однаково нецікавою буде розмова і в тому випадку, якщо ви не будете давати своєму співрозмовнику навіть слово вставити у розмову, так і тоді, коли ваш співрозмовник буде розповідати щось сам і при цьому не відчувати вашої підтримки. Хоча люди і люблять розповідати про себе, про свої досягнення і успіхи, але при цьому їх треба підтримувати нічого не значущими фразами і робити це треба навіть тоді, коли вам зовсім не цікаво. А ось лестощі і лицемірство більшість людей бачить за версту, це їх насторожує і відлякує.

Треба вміти слухати уважно, проявляти інтерес до розповіді і намагатися не перебивати. Таку коректну поведінку обов’язково оцінять віші співрозмовники.

Вавін Богдан

Цей проєкт виконується у співпраці з громадською організацією “Фундація Прав Людини” та фінансується Інститутом міжнародних культурних зв’язків (ІФА) коштами Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *