Вакцинація від Covid-19 закінчить Війну на Донбасі?

Денис Іванок

Увага, провокативний, маніпулятивний, але раціональний пост!

Ось настав і мій час висловитися з приводу Коронавірусу та вакцинації. Та говорити буду не я, а статистика, якою я спробую маніпулювати для аргументації своєї думки.

За останню добу в Україні від Covid-19 померло близько 700 чоловік і зафіксовано більш ніж 23 тисячі нових випадків зараження. Вражає? Звернемося до світових масштабів. Померлих – більше 8600, нових випадків зараження – близько 585 тисяч людей. Ніби вражає, так?

Але що нам ті оголені цифри? Вони нам ні про що не кажуть – ми не можемо уявити собі смерть семисот людей, а тим більше і восьми тисяч за одну добу. Людина мислить інакше. Порівняння допоможе внести ясність. Зупинимось на Україні.

Від початку цього року до серпня Covid-19 забрав життя 37 тисяч осіб, – говорить нам Держстат. Це 8,4 % усіх померлих за взятий період. На момент 31 серпня всього 8,7 % населення отримали дві дози щеплення. 

Руки вже чухаються порівняти… Візьмемо дуже небезпечну хворобу – туберкульоз. Протягом цього ж періоду від нього померли 1905 осіб, що складає 0,43% від усіх смертей. Актуальних даних щодо рівня вакцинації мені знайти не вдалося, однак МОЗ запевняє, що на момент 2019 року було вакциновано 88,6% дітей (одна доза на 3-5 добу після народження). Щеплення від туберкульозу відповідно до законодавства України є обов’язковим.

Те ж стосується й багатьох інших хвороб, від яких запроваджено обов’язкове профілактичне щеплення: кір, дифтерія, кашлюк, поліомієліт тощо. Наприклад, завдяки вакцинації вдалося знизити смертність від кору на 79%. А у 2017 році причиною нової епідемії в Європі назвали саме перебої у плановій вакцинації.

Взаємозв’язок між рівнем щеплених людей та смертністю можемо вже спостерігати і на прикладі Covid-19. Так, Швеція за минулу добу втратила лише 4 людини, адже має близько 70% вакцинованого населення. В Нідерландах співвідношення 32 смерті до 72% вакцинованих. В Данії 4 смерті до 76% вакцинованих.

Нумо перейдемо до більш наочного прикладу та порівняємо кількість жертв Коронавірусу та Війни на Сході України. ООН підрахувала, що за 7 років внаслідок війни загинуло понад 13 тисяч військових та цивільних. Щодо Covid-19: 2 роки – 80 тисяч смертей. Для розуміння – це якби за 2 роки зазнати смертей кількістю у 6 таких семирічних воєн. Звісно, Коронавірус не лишає людей домівки, не спустошує землі… та у вбивствах сьогодні йому немає рівних, навіть коли по інший бік – озброєні ворожі солдати і сепаратисти.

Кожен з нас сьогодні може зробити вклад у закінчення війни. Для цього не потрібно ризикувати життям (якраз навпаки), брати у свої руки зброю (навіть голку), терпіти розлуку з рідними людьми. Треба лише набратися сміливості, прийти до пункту щеплення два рази та зазнати двох ударів голкою від шприца за здоров’я українського народу.

Враховуючи це, маю питання до антивакцинаторів: чи погодилися б Ви на вакцинацію від Covid-19, якщо б вона закінчила війну на Сході України?

Проєкт реалізується НУ “Чернігівська політехніка” у співпраці з ГО “Фундація прав людини” та Університету м. Тарту (Естонія).

Проєкт фінансується коштами Міністерства закордонних справ Естонської Республіки.

#ЯМедіа

#ФундаціяПравЛюдини

#HumanRightsFoundation

#чернігівська_політехніка

#ChePolytech

#Che_Polytech

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *