Лідером не народжуються

Спочатку, для того щоб визначити, які з навичок знадобляться справжньому лідеру, потрібно визначитись, що означає слово “лідер”. З давніх часів теоретики намагалися зрозуміти, що означає бути лідером і завдяки чому людина здатна підкоряти своїй волі простий люд.

Лідер – перший, той що веде за собою, той що надихає інших на вчинки, допомагає побачити, на що вони здатні, досягти своєї мети або здійснити найпотаємнішу мрію. Кожен це слово може трактувати по- своєму, але сенс залишатиметься однаковим. Лідер – це не посада, а власний вибір.

Перш ніж перейти до якостей, потрібно розглянути типи лідерства. Їх є два види, і вони достатньо різні, але мають декілька спільних рис. Перший тип збирає навколо себе людей для втілення спільних цілей, він не боїться втратити або передати лідерство. Другий тип, якого іноді називають “хибним лідером”. Лідер другого типу боїться втратити лідерство і докладає чимало зусиль для утримання влади, іноді такі лідери, окрім головної мети, мають власні інтереси.

Отже, щоб стати лідером та розкрити повний потенціал, потрібно розвивати такі риси:

Чесність. Людина, яка претендує на віру людей в свої вчинки та слова, не повинна видавати бажане за дійсне.

Хто не говорить правду про себе, не можеговоритиїї про інших– Вірджинія Вулф.

Наполегливість. Важливо знати, як треба діяти, щоб досягти бажаного результату. Також наполегливість допоможе не зважати на перешкоди, які траплятимуться на шляху .

Наполегливість пом’якшує долю– Флобер Р.

Відповідальність. З великою метою приходить і велика відповідальність, а лідер несе відповідальність не лише за свої вчинки, а і за вчинки своїх послідовників. Не кожна людина здатна взяти на себе такий тягар.

Ціна величі — відповідальність – Черчілль У.

Відкритість до ідей. Гарні лідери здатні вислухати і прийняти іншу думку.

Так відкритість допомагає знайти нові ідеї або шляхи вирішення тих чи інших проблем.

Творчість. Творчий підхід до будь-якого питання дасть змогу побачити його під іншим кутом, іноді такий підхід дає змогу знайти неочікуване рішення. Також творчість дає змогу лідеру побачити те, що інші не здатні побачити, і вести своїх послідовників цим шляхом.

Уява важливіша, ніж знання – Альберт Енштейн.

Впевненість. Впевненість дає змогу твердо мислити та побачити картину в цілому. Лідер повинен проявляти впевненість, щоб надихати людей та бути мотиватором в тяжкі моменти, адже в скрутну хвилину люди дивляться на лідера, шукаючи впевненості.

Впевненість у собі є перша умова великих справ – Самуель Джонсон.

Рішучість. Впевнено і швидко – так має діяти справжній лідер, іноді нехтуючи деякими правилами та заборонами.

Коли вам в голову прийшла гарна ідея, дійте негайно – Білл Гейтс.

Терплячість. Справжній лідер знає, коли потрібно залишити справу, а коли продовжити. Не все можна отримати одразу. 

Терпіннянебесна риса – Джозеф Сміт.

Ніхто не народжується лідером, але лідером може стати кожен, хто здатний докласти максимум зусиль в роботі над собою та своїм характером.

Лісений Дмитро

Цей проєкт виконується у співпраці з громадською організацією “Фундація Прав Людини” та фінансується Інститутом міжнародних культурних зв’язків (ІФА) коштами Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *