7 лайфхаків з раціонального використання та накопичення грошей

Христина Штирхун.

Ділюся своїми особистими лайфхаками, які допомагають мені у житті =)

1. Проходжу тренінги з фінансової грамотності із реальними практичними порадами. Здивувалася, що, за статистикою, багато людей навіть не ведуть скарбничку.
2. Про скарбничку …. підходів є багато. У мене 2 своїх. Перевірених.
Перший: багатьом не подобається ці білі монети номіналом з 1, 2, 5 та 10 гривень, якою нам скрізь дають здачу. А це дуже добротне джерело накопичень. Так, за один день, можна одразу покласти собі у скарбничку до 50 гривень. І підрахуйте скільки вийде за рік.
Другий: один раз на місяць або, наприклад, наприкінці тижня, можна спокійно класти певну суму грошей у свою чудову скарбничку….
3. Завжди пишу список покупок, коли йду до магазину (і майже завжди його дотримуюсь).
4. Декілька років вела підрахунок доходів, але не рахувала витрати. Лінувалася. Тепер завантажила за рекомендацією програму CoinKeeper. І вуа-ля. Радію і веду статистику. Легко, і це навіть якось стимулює.
5. Великі покупки планую заздалегідь. Записую в блокнот зі Списком бажань + встановлюю дедлайн. АЛЕ, мій принцип – жодних кредитів.
6. Про кредити … Так! Раніше користувалася безвідсотковим від ПриватБанку. Допоки не втратила картку і не заблокувала цю функцію. З недавніх пір вважаю так: користуватись такими картками можна, якщо це необхідна покупка. Але не так, щоб цього місяця брати, а наступного із зарплати віддавати. І так нескінченно. У такому разі, може, навіть людина це зовні і не відчуває, але створюється психологічний дискомфорт усередині. І людина постійно сподівається на банк, позбавляючи себе відповідальності за свій сьогоднішній день. Але це суто моя думка … і тих експертів, яких я слухала.
7. Улюблену перевірену продукцію замовляю в Інтернеті + доставка прямо додому.

А як чините Ви?

Проєкт реалізується НУ “Чернігівська політехніка” у співпраці з ГО “Фундація прав людини” та Університету м. Тарту (Естонія).

Проєкт фінансується коштами Міністерства закордонних справ Естонської Республіки.

#ЯМедіа

#ФундаціяПравЛюдини

#HumanRightsFoundation

#чернігівська_політехніка

#ChePolytech

#Che_Polytech

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *