Справедливість VS несправедливість в українському суспільстві

Дарина Норець.

Із давніх віків люди шукали істину й прагнули справедливості. А що ж таке справедливість? Давньогрецький філософ Платон вважав, що “кожному своє”, тобто кожен отримує те, що заслуговує. А чи завжди цей закон діє в Україні?

Напишу про подію, яка декілька років назад вразила особисто мене. 18 жовтня 2017 р., м. Харків. Перехрестя вулиці Сумської та перевулка Мечникова. Лексус  на шаленій швидкості врізається у людей на тротуарі. Жахливі наслідки, які вже не можна змінити….

Винуватців цій аварії двоє: Олена Зайцева та Генадій Дронов. Обидва засуджені на 10 років позбавлення волі.

А чи завжди була присутня богиня Феміда у залі суду під час слухання цієї справи? Адже провина Г. Дронова полягає лише у тому, що він почав рух на жовтий сигнал світлофору. Хіба він міг припустити, що Лексус мчить по вечірньому місту зі швидкістю більше 100 км/год. Проте Зайцева усвідомлювала, що порушує правила, хоча, як з’ясувалося, це для неї не вперше. Протягом 2 років вона 6 разів притягувалася до адміністративної відповідальності за порушення ПДР.

Чи можна було уникнути цієї трагедії? Дійсно так! Якби водії дотримувалися б правил дорожнього руху. А отже, і покарання повинні нести обидва.  Здається, справедливість перемогла. Але, все ж таки, ступінь провини цих водіїв різна. А отже, і покарання повинно бути різним.

В українських судах судді зобов’язані пам’ятати, що вони жреці Феміди, яка є символом неупередженості. Адже на терезах правосуддя змагаються: добро і зло, провина і невинність. А одне некоректно прийняте рішення може породити несправедливість.

Проєкт реалізується НУ “Чернігівська політехніка” у співпраці з ГО “Фундація прав людини” та Університету м. Тарту (Естонія).

Проєкт фінансується коштами Міністерства закордонних справ Естонської Республіки.

#ЯМедіа

#ФундаціяПравЛюдини

#HumanRightsFoundation

#чернігівська_політехніка

#ChePolytech

#Che_Polytech

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *