Навіщо сплачувати податки

Дарина Норець. Одним із ключових завдань держави є турбота про своїх громадян. А отже, щоб забезпечити економічне та соціальне процвітання країни вводяться податки, які поповнюють державний та місцеві бюджети.

Згідно з ПКУ податком є обов’язковий, безумовний платіж до відповідного бюджету, що справляється з платників податку. Платником податку є юридична чи фізична особа, яка володіє певним майном або отримує відповідні доходи і безпосередньо зобов’язана сплачувати податки до бюджетів різних рівнів. Податки здійснюють важливі функції для забезпечення економічної ефективності розвитку держави.

Насамперед, податки є інструментом перерозподілу доходів. За рахунок сплачених податків, держава має можливість надавати соціальні виплати, такі як субсидії, пенсії, стипендії, допомогу з тимчасової втрати працездатності.

У процесі господарської діяльності в атмосферу викидається безліч небезпечних та шкідливих речовин, що має негативний вплив на природу. Частково це компенсує екологічний податок. Адже він стимулює господарства до скорочення забруднення навколишнього середовища.

           Окрім того, податки є надходженнями до місцевих і державного бюджетів, які забезпечують фінансування медицини, науки та освіти, оборонної сфери, захисту навколишнього середовища. Чим більше податків буде сплачено, тим більше фінансування отримають ці сфери діяльності, що забезпечить соціальний розвиток держави.

           Отже, податки є важливим фактором, що забезпечує розвиток та благоустрій держави, соціальний захист населення та надання соціальних гарантій.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *