Культура миру

Ідея миру завжди була мрією всіх поколінь суспільства, була об’єктом роздумів великих філософів, бажанням політичних діячів. На мою думку, цінність миру зростає на фоні загострення конфліктів всередині суспільства, виявів збройного насильства.

Історично вперше ідею культури миру було проголошено в 1989 році на Міжнародному конгресі ЮНЕСКО з питань проблем миру. Звичайно з роками зміст поняття культури миру змінювався, розширювався та доповнювався новими складовими.

У наш час термін «культура миру» охоплює набагато більше ніж просто відсутність збройних конфліктів, війни. Я вважаю, на сьогодні цей термін включає набір цінностей, установок, традицій і способів життя, а саме:

  • повага та просування всіх прав і свобод людини;
  • прихильність до мирного врегулювання конфліктів, припинення проявів насилля, розв’язання проблем через освіту, діалог та співпрацю;
  • повага рівних прав та можливостей жінок та чоловіків;
  • повага та просування права кожного на свободу вираження поглядів, думок та інформації;
  • дотримання принципів свободи, справедливості та демократії, солідарності та співпраці, плюралізму, діалогу та взаєморозуміння на всіх рівнях суспільства та між народами, релігійними, культурними групами;
  • Повага до життя, припинення насильства;
  • зусилля щодо задоволення потреб розвитку та екології нинішніх та майбутніх поколінь.

Отже, культуру миру можна розглядати як модель взаємопов’язаних принципів, яка містить принципи мирного врегулювання конфліктів, толерантності та солідарності, поваги до всіх прав і свобод людини, демократії, стабільного розвитку людської цивілізації.

Журбіна Аліса

Проєкт виконується у співпраці з громадською організацією «Фундація прав людини» та фінансується Інститутом зовнішніх культурних зв’язків (IFA) коштами Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *