Кроки для забезпечення рівних прав жінок і чоловіків

Незважаючи на досить тривалий термін у приблизно 70 років з прийняття першого міжнародного законодавства про гендерну рівність до реального досягнення рівноправ’я між чоловіками та жінками ще дуже далеко.

Дуже велика увага приділяється прийняттю міжнародних та локальних державних законів про регулювання, встановлення рівних прав жінок та чоловіків як на міжнародній арені і в державній політиці, так і в повсякденному житті. 

Та в реальному житті ситуація просувається не так швидко як хотілося б. головним стримуючим фактором є люди та їх світосприйняття. Не так то і легко поміняти мислення людей кількома прийнятими законопроектами – їх ставлення до ситуації залишиться колишнім.

Взагалі і жінки і чоловіки в однаковій мірі є жертвами стереотипів, що обмежують повноту їх спроможностей. Тому стратегічною ціллю №1 Стратегії гендерної рівності Ради Європи на 2018-2023 роки є запобігання гендерним стереотипам і сексизму та боротьба з такими явищами.

Відповідно дії Ради Європи в цій сфері будуть спрямовані на:

  • Створення і поширення практик для знищення гендерних стереотипів як у соціальній сфері – освіта та праця, так і в особистій – розподіл домашніх обов’язків і обов’язків щодо догляду між жінками й чоловіками.
  • Боротьбу з гендерними стереотипами, що впливають на чоловіків і хлопців.
  • Співробітництво з відповідними сторонами для припинення насильницького та принизливого медіа-контенту в інтернеті та соціальних мережах.
  • Підтримку заходів для усунення перешкод для участі жінок на ринку праці, заохочення чоловіків до взяття на себе обов’язків з догляду та використовувати гнучкий робочий графік.
  • Підготовку проекту рекомендацій щодо запобігання сексизму та боротьби з ним, разом з головними принципами щодо запобігання та боротьби в онлайні та в офлайні.

Наталія Лаврів

Проєкт виконується у співпраці з громадською організацією «Фундація прав людини» та фінансується Інститутом зовнішніх культурних зв’язків (IFA) коштами Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *