Критичне мислення: призначення та як розвивати

Для початку, щоб розібратися в призначенні та інших аспектах критичного мислення, нам потрібно зрозуміти його сенс. Отже, критичне мислення – здатність людини ретельно обмірковувати, швидко приймати та відстоювати незалежні рішення.

Вперше термін «Критичне мислення» був сформульований американськими психологами XX ст. У. Джемсом.

Для критичного мислення характерні риси: самоаніліз, цілеспрямованість, самоконтроль, жага до самовдосконалення.

Людина з критичним мисленням здатна побачити несподіваний або нестандартиний вихід із ситуації. Взагалі є безліч призначеннь критичного мислення, але я виділю основні: аналізувати ситуації, протидіяти маніпуляціям, оцінювати правдивість і достовірність, більш успішно керувати підлеглими, робити правильні висновки, розвивати комунікативні навички тощо.

В наш час багато освітніх закладів приділяють велику увагу розвитку критичного мислення, відкриваються школи та створюються освітні програми. Але розвивати критичне мислення можна самостійно. Точно формулюйте вашу мету, аналізуйте отриману інформіцію, вивчайте іншу точку зору, міркуйте творчо. Іноді можуть виникати сумніви або помилки щодо прийнятих рішень, але людині властиво помилятися, і критичне мислення спрямоване на запобігання цих проблем в майбутньому.

Безумовно, критичне мислення важливе в житті кожної людина, проте для лідера воно має ще більше значення. Лідер без цих навичок не здатен розкрити повний потенціал своїх підлеглих.

Лісений Дмитро

Проєкт виконується у співпраці з громадською організацією «Фундація прав людини» та фінансується Інститутом зовнішніх культурних зв’язків (IFA) коштами Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *