Молодь та наука

Дарья Брехунова.

Наука в сучасному світі – рушійна сила прогресу. Розвиток будь якої галузі медицини, фармакології, виробництва, легкої та важкої промисловості пов’язаний з науковими відкриттями.

Справжнім науковим проривом була вакцинація від віспи доктором Дженером, яка врятувала людську популяції від страшної хвороби. Конвеєр Генрі Форда зробив виробничий процес збирання автомобіля більш економічно обґрунтованим та швидким. Але перед тим був науковий пошук, досягнення в галузі фізики та кінематики. Таких історично відомих прикладів безліч!

Наука виникає із практичних потреб суспільства. Кожен науковець повинен відчувати відповідальність перед державою, колегами, студентами за правдивість результатів наукових досліджень. Ніякі статки, псевдонаукові звання, слава – не можуть виправдати фальсифікацію, обман, хабарництво. Це не лише принижує високі наукові стандарти, це гальмує суспільний розвиток і як наслідок зменшує економічний добробут держави.

З чого це починається? В школі не навчили висловлювати власну думку та критично мислити, навчальні плани університетів застарілі та не дають практичних навичок виконувати в майбутньому свої професійні обов’язки.

Я особисто вивчаючи певну проблему, стикалася з чисельним проявом самоплагіата, коли автор в різних статтях дублює свою інформацію багато разів – це забруднює інформаційний простір.

Але я частково виправдовую дії цього автора, можливо він відчував тиск з боку колег та керівництва.

Суспільство змінюється, вже нікого не влаштує фальсифікація та псевдонаукові відкриття. Тому кожний науковець повинен пам’ятати, .що справжній «знак якості» його роботам поставить час.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *