Міжнародне законодавство про гендерну політику

Вже приблизно останні десять років розмови про гендерну політику та рівноправність між жінками та чоловіками не втрачають своєї актуальності.

Та законодавче підґрунтя було закладено набагато давніше. Перші міжнародні законодавства пов’язані з фіксуванням прав були прийняті в 50-х рр. минулого століття. А вже у 1951 році конвенцією щодо рівної оплати праці було законодавчо зафіксовано рівне винагородження чоловіків і жінок за  працю рівної  цінності, що визначається без дискримінації за ознаками статі.

В 1954 році 108 країн світу надали жінкам законне право голосувати на всіх виборах та бути обраними на рівних з чоловіками умовах без будь-якої дискримінації у всі встановлені національним законом установи, які потребують публічних виборів та обіймати посади на громадсько-державній службі і виконувати всі громадсько-державні функції.

У 1958 році конвенція про дискримінацію в галузі праці та занять затвердила «будь-яке розрізнення, недопущення або перевагу, що робиться за ознакою раси, кольору шкіри, статі, релігії, політичних переконань, іноземного походження або  соціального походження і призводить до знищення або порушення рівності можливостей чи поводження в галузі праці та занять» як дискримінацію.

Конвенція ООН про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок у 1979 році охопила численні форми дискримінації жінок у різних сферах життя, а також забезпечила державну законодавчу охорону прав жінок на рівній основі з чоловіками.

Не так давно, у 2018 році, була затверджена стратегія ґендерної рівності Ради Європи на 2018-2023 роки, яка встановила необхідність подальшого сумлінного встановлення гендерної рівності з огляду на те, що «Регулярний моніторинг і дослідження показують, що прогрес щодо політичної участі жінок, доступу до правосуддя та викорінення шкідливих гендерних стереотипів і сексизму відбувається дуже повільно. Одним із найбільш виразних прикладів нерівності жінок та чоловіків є насильство над жінками. Його трактують як порушення людських прав жінок і як основну перешкоду до гендерної рівності. Незважаючи на те, що прогрес помітний, до реального досягнення рівноправ’я жінок та чоловіків на практиці ще далеко».

Наталія Лаврів

Цей проєкт виконується у співпраці з громадською організацією “Фундація Прав Людини” та фінансується Інститутом міжнародних культурних зв’язків (ІФА) коштами Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *