Принципи підтримання миру та протистояння фейкам

Сьогодні мені хотілося б висловити свою думку на тему “Принципи підтримання миру та протистояння фейкам”, як на мою думку, є досить актуальним у наш час. Не будемо зволікати та почнемо.

Вважаю за потрібне почати з того, що саме таке фейк. Фейк – це повністю або частково вигадана інформація про суспільні події, явища, певних осіб, яка подається в ЗМІ під виглядом справжніх журналістських матеріалів. Часто носять гумористичний або сатиричний характер і створюються з метою висміювання або привернення уваги до важливих суспільних проблем чи тенденцій. У своїй суті це й не така жахлива річ, якою може бути, але є “але”.

Фейк це потужний інструмент, з яким можна вплинути на думку людей і переконати їх в будь-якому факті. Навіть у тому, що земля плоска. (Існує навіть спільнота прихильників теорії плоскої землі). Багато людей здатні повірити в абсурдні речі, спираючись на псевдонаукові факти. Або на обман, змішаний з правдою.

Як захиститися від цього? Відповідь проста – мислити. На то ми й люди, щоб використовувати свій мозок, але, чомусь, це роблять не завжди. Двічі, тричі, але потрібно перевірити інформацію, перед тим, як розповідати іншому, щоб не поширювати фейк та поставити себе в не зручне становище.

Ось ми й підібралися до іншого аспекту питання – підтримання миру. Часто, причиною конфлікту може виступати не правдива інформація, яка тим чи іншим способом спонукає людей до протиправних дій, як, на приклад, часто люблять робити колектори, тому, мислячи, ми здихаємося фейків, а разом з цим – кількість сутичок на їх ґрунті.

Іншим, але також не менш важливим фактором буде підтримання рівності в ставленні до людей та подій. Вміння поставити себе на місце іншого дає змогу побачити ситуацію з різних боків, що допоможе прийти до оптимального її рішення.

Таким чином, ефективний спосіб боротьби з фейками та підтримання миру – уміння спокійно мислити та ставити себе на місце інших.

Перніков Ігор

Цей проєкт виконується у співпраці з громадською організацією “Фундація Прав Людини” та фінансується Інститутом міжнародних культурних зв’язків (ІФА) коштами Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *