Досягнення гендерної рівності

Хоча світ досяг прогресу в напрямку гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (включаючи рівний доступ до початкової освіти для дівчат і хлопців), жінки та дівчата залишаються дискримінованими в усьому світі та є об’єктом насильства.

Реалізація прав жінок через законодавчу базу є першим кроком у виправленні дискримінації жінок. Станом на 2014 рік 134 країни гарантували рівність чоловіків і жінок у своїх конституціях, а 52 країни ще не взяли на себе це важливе зобов’язання. У всьому світі частка жінок у парламенті зросла на 23 % в 2016 році, що на 6 % за останнє десятиліття.

Відсоток жінок у віці від 20 до 23 років, які повідомили, що вийшли заміж до 18 років, знизився з 32 % приблизно в 1990 році до 26 % приблизно в 2015 році. У 30 країнах, де зосереджена практика каліцтва жіночих статевих органів, одну третину дівчат у віці від 15 до 19 років залучали для цієї процедури. У всіх регіонах жінки та дівчата виконують більшість неоплачуваної роботи, від довготривалого догляду до приготування їжі та прання. Жінки повідомляють, що в середньому 19 % свого часу щодня витрачають на вільні заходи, 8 % для чоловіків.

Одна з цілей міжнародного стійкого розвитку спрямована на ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок і дівчат, включаючи шкідливі практики, і гарантує, що вони мають сексуальне та репродуктивне здоров’я та їх права на ресурси для життя та відтворення. Вона має бути повністю доступною та мати можливість брати участь у політиці, економіці та державних справах так само, як і чоловіки.

Сприяння рівності між чоловіками та жінками та розширення прав і можливостей жінок є основою діяльності ООН. Досягнення гендерної рівності та розширення прав і можливостей усіх жінок і дівчат визнаються важливими засобами досягнення всіх цілей стійкого розвитку. Рівний доступ до якісної освіти та рівні можливості для працевлаштування, лідерства та формування політики на всіх рівнях є ключовими факторами покращення статусу жінок і дівчат.

ООН активно заохочує права людини жінок і працює над викоріненням насильства щодо жінок, у тому числі під час збройних конфліктів та через торгівлю людьми.

Халіман Оксана

Цей проєкт виконується у співпраці з громадською організацією “Фундація Прав Людини” та фінансується Інститутом міжнародних культурних зв’язків (ІФА) коштами Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *