Гендерна рівність

Мені здається, що тема гендерної рівності була, є і буде актуальною. Думка, щодо положення жінки й чоловіка в світі змінюється впродовж віків, проте тільки зараз люди перестали боятися говорити про це відкрито, без жодних шаблонів та упереджень.

Спершу треба розібратися, що таке гендерна рівність. Згідно з першочерговим джерелом: «Гендерна рівність — це концепція досягнення рівних прав людини між чоловіками та жінками в правових відносинах (трудових, сімейних тощо), а також зрівнювання ролі в суспільстві загалом, подолання сексизму та інших видів дискримінації». Спираючись на ці слова можна дійти висновку, що дана концепція є досить прогресивною та новітньою. Це не співставлення чи боротьба жінки проти чоловіка, а просто спосіб РІВНОГО співіснування всіх гендерів.

 Я вважаю, що гендерну рівність можна розглядати як основу для мирного, процвітаючого світу. Адже саме вона надає можливість дівчатам та хлопцям мати рівні права, шанси та перспективи для реалізування свого потенціалу. Протягом останніх десятиліть було досягнуто значного прогресу: більше дівчаток ходить до школи, менше дівчат змушують до раннього шлюбу, більше жінок працюють на керівних посадах та стає менше заборонених, «нежіночих» та «нечоловічих» професій. Жінки й чоловіки нашого часу руйнують стереотипи!

 Незважаючи на вищезазначені досягнення, в світі все ще лишилося багато дискримінаційних законів та норм по відношенню до жінки. «Жінки – більшість, яка існує на правах меншості», – зазначила акторка Лайза Кремер. Звичайно, так не має бути. Жінки й чоловіки потребують не просто рівних прав, а ще й однакові умови у всіх сферах життя, здатність формувати власну кар’єру та сприяти розвитку суспільства й власної країни.

Громадська міжнародна організація із захисту прав та інтересів дітей UNICEF зазначила, що рівні права та можливості мають надаватися  дівчаткам та хлопчикам з самого народження, адже саме це дозволяє дітям реалізувати свій потенціал якнайкраще. Крім того, прививаючи основні засади гендерної рівності з дитинства є можливість зростити більш свідоме та толерантне суспільство.

Отже, гендерна рівність є важливою у всіх сферах нашого життя: в кар’єрі, навчанні та навіть у створенні сім’ї.

Білявська Поліна

Проєкт виконується у співпраці з громадською організацією «Фундація прав людини» та фінансується Інститутом зовнішніх культурних зв’язків (IFA) коштами Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *