Інструменти запобігання конфліктам у молодіжному середовищі

Конфліктні ситуації – це частина нашого життя. Важко собі уявити безконфліктне існування людей. Конфлікти є скрізь, де існує протистояння, зіткнення інтересів, протилежність думок і поглядів. Якщо доросла людина старається знайти компроміс, а в дитячому конфлікті завжди є можливість цілеспрямованого вторгнення. Яка ж специфіка конфліктів у молодіжному середовищі?

Підлітки виділяються емоційною нестійкістю, підвищеною тривожністю, низькою здатністю до самоконтролю. Загалом, у них погано розвинені навички соціальної взаємодії. Досить часто засобом розв’язання конфлікту є бажання довести свою правоту любою ціною, або, навпаки, ігнорувати і обезцінити значення конфлікту. Таким чином, особливістю молодіжних конфліктів є висока ступінь емоційності і тенденція деструктивного рішення конфліктних ситуацій.

Невирішені конфлікти стають загрозою для психологічного здоров’я  людини. Підлітків, які не змогли вирішити конфлікт між собою, охоплює безліч негативних емоцій і почуттів: образа, злість, розчарування…Як правило, це призводить до високої емоційної напруги, розвитку почуття незадоволеності. Молодим людям досить тяжко справитися з таким широким спектром емоційних переживань. У такому випадку включаються різні форми захисної поведінки. Від фантазії до агресії, яка може бути направлена на опонента або самого себе.

Міжособистісні конфлікти в молодіжному середовищі дуже важко усунути і попередити. Труднощі заключаються в тому, що вони ґрунтуються на глибоких внутрішніх переживаннях, пов’язані з особливостями характеру підлітка, з його установками і поглядами на життя. Тому дуже важлива профілактична робота, направлена не тільки на навчання конструктивному вирішенню конфліктів, але і робота з розвитку у дітей толерантного, терпимого ставлення один до одного, формування навичок ефективної комунікації.

Сапун Богдан

Проєкт виконується у співпраці з громадською організацією «Фундація прав людини» та фінансується Інститутом зовнішніх культурних зв’язків (IFA) коштами Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *