«Я НЕ ЖІНКА, Я-БОЄЦЬ»

Валерія Чумаченко

На  сайті Forbs можна в реальному часі відслідковувати рейтинг найбагатших людей світу, зміни їхнього статку, та відповідно місця в рейтингу. Я переглянула список першої 100ки та знайшла там всього 11 жінок.  На 12-му, 17-му і далі місцях. Самий успішний в фінансовому плані для жінок рік був – 2015, з 2016 по 2019 був помітний спад.

Взагалі, особисто для мене питання багатства чи влади в гендерному плані було незрозумілим. Ну типу, значить жінки не хочуть, чи не мають захисту. Але потім я познайомилась з поняттям «скляна стеля» та з тими догмами патріархального світу, які сприймають чоловіка як більш схильного до владних посад, як тих, хто прям по одному факту свого існування «вождь» та «правитель». Про всі стереотипи, про те, що якщо жінка прийшла на якусь посаду то скоро вона піде в декрет чи поки не знайде собі чоловіка, який буде її забезпечувати. Ну і закиди про те, що жінок винахідниць немає, вчених немає і не було і так далі. І взагалі жінки нічого не зробили для розвитку цивілізації, окрім того, що народили чоловіків, які все зробили.

Я ввжаю, що розподіл владних ресурсів є очевидно не рівним тому, що ще не сформована культура сприйняття жінки як такої, що може на рівні чоловіком займати посади, бути управлінецею, але при цьому не бути маскулінною, «чоловіком в спідниці». Століттями культивувався образ жінки, як берегині, як тої що «за чоловіком», як тої, хто має надихати на величні подвиги чоловіків. На жаль, всі ці стереотипи і парадигми не можуть бути зруйнованими за три дні, чи навіть за три десятиліття.

Проєкт виконується у співпраці з громадською організацією «Фундація прав людини» та фінансується Інститутом зовнішніх культурних зв’язків (IFA) коштами Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *