Гендерні та інші стереотипи

У наш час дуже багато уваги приділяється викоріненню проблеми гендерних стереотипів та гендерної нерівності. На жаль, ця боротьба не носить превентивний характер, спостерігається боротьба з вже сформованими людськими упередженнями, що має набагато меншу ефективність.

Гендерні стереотипи, як і світосприйняття, формується у дитини з першого дня життя, тому роль батьків складно переоцінити. З самого малечку дитина пізнає світ більшою мірою через свою маму і тата, тому всі переконання, ставлення до життя переймаються дитячою психікою як приклад, які у майбутньому можуть стати головною характеристикою формування поведінки.

Коли у розвитку дитини починає брати участь оточуючий світ у вигляді мультфільмів, книжок, ігор – починається формування психіки під дією навколишнього інформаційного середовища. У той час дитяча психіка, яка є несформованою, піддається впливу різноманітної інформації. Та вона ще не знаю яка поведінка є доброю, а яка поганою, вона ще не вміє аналізувати. Вся та інформація, яка надходить до дитини у ранньому дитинстві, має великий вплив на подальше формування поведінки в суспільстві, в особистому житті, в професійній сфері. І що найголовніше – це та поведінка, яка не є усвідомленою певною мірою.

Коли певні переконання починають приносити проблеми чи заважати жити, люди йдуть до психолога. Після довгої терапії та щоденної роботи з собою, їх вдається викоренити з підсвідомості. І саме тоді людина розуміє, що це не було її, а лише здавалося таким.

Аліса Журбіна

Цей проєкт виконується у співпраці з громадською організацією “Фундація Прав Людини” та фінансується Інститутом міжнародних культурних зв’язків (ІФА) коштами Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *