Роль і значення соціальних мереж у житті людей

Ірина Чалкова.

 З одного боку, соціальна мережа є дуже зручним інструментом для швидкого обміну повідомленнями, пошуку старих друзів і нових знайомств, зберігання важливої інформації та обговорення актуальних проблем у групах, прямо не виходячи з дому. З іншого боку, залежність від соціальних мереж занадто часто стає причиною серйозних психічних і нервових розладів, таких як депресія, соціальна ізоляція, аутизм і навіть спроби суїциду у підлітків і молодих людей. На мій погляд, соціальні мережі можуть бути як корисними, так і небезпечними, в залежності від того, хто та як їх використовує. І я хочу спробувати проаналізувати їхні переваги та недоліки.

   Переваги соціальних мереж

    Насамперед, соціальні мережі дуже зручні для тих, кому необхідно підтримувати зв’язок з людьми, що живуть у різних містах або країнах. За допомогою такого сайту можна швидко створити груповий чат, розіслати потрібні файли декільком людям, поділитися фотографіями, відеозаписами та навіть розпочати відео-конференцію. І все це абсолютно безкоштовно!

    Завдяки соціальним мережам, ви ніколи не втратите інформацію про своїх друзів і інших важливих людей. Вам більше не потрібно тримати в пам’яті дати їхнього народження та телефонні номери. У будь-який момент ви можете перевірити цю інформацію зі свого смартфона. Також ви не втратите улюблені фільми й музику, оскільки їх можна зберегти на своїй особистій сторінці одним клацанням миші.

   Недоліки соціальних мереж

    Перша проблема, пов’язана з соціальними мережами, — це витік інформації. Публікуючи будь-яку особисту інформацію, ви ніколи не можете знати, де вона спливе. Хто завгодно може використовувати ваші особисті фотографії, і в більшості випадків ви не зможете запобігти цьому. Навіть якщо ви думаєте, що ваша сторінка захищена надійним паролем, ви помиляєтеся, адже хороші хакери зламають її за дві секунди.

    Більш того, крім корисного контенту, будь-яка соціальна мережа містить тонни непотрібної, шкідливої та небезпечної інформації, яка легкодоступна для дітей. Насильство, еротика, пропаганда наркотиків і інший заборонений контент регулярно видаляється модераторами, але з’являється знову занадто швидко, щоб вони встигали з ним справлятися.

    Таким чином, підбиваючи підсумок, я б хотіла сказати, що соціальні мережі могли б бути дуже корисними, якщо б всі люди використовували їх за прямим призначенням — для спілкування, пошуку друзів і обміну інформацією з ними. Також, на мій погляд, турботливі батьки повинні обмежувати доступ своїх дітей до соціальних мереж і регулярно перевіряти їх дії в Інтернеті. В іншому випадку соціальні мережі можуть завдати відчутної шкоди психіці дітей і підлітків.

Публікацію створено в рамках проєкту “Я медіа”. Проєкт реалізується НУ “Чернігівська політехніка” у співпраці з ГО “Фундація прав людини” та Університету м. Тарту (Естонія). Фінансується коштами Міністерства закордонних справ Естонської Республіки.

#ЯМедіа

#ФундаціяПравЛюдини

#HumanRightsFoundation

#чернігівська_політехніка

#ChePolytech

#Che_Polytech

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *