Цілі сталого розвитку до 2030

У 2015 році ООН було розроблено план з досягнення  кращого та більш  стійкого  майбутнього для усіх. Цей план складався з набору 17 взаємопов’язаних цілей, що  пізніше  були  названі в резолюції  Генасамблеї ООН «Порядком денним на період до 2030 року». У кінцевому  варіанті  складений та прийнятий документ «Перетворення   нашого  світу: Порядок денний у сфері  сталого  розвитку на період до 2030 року» містить в собі 17 глобальних цілей то 169 відповідних задач.

Передумовами прийняття даного документу були «Цілі розвитку тисячоліття», що були прийняті у 2000 році. В даному документі 2015 рік був роком перегляду актуальності цілей і, при потребі, формування нових, більш актуальних. В результаті були встановлені 17 цілей та 169 задач, що пізніше були схвалені світовими лідерами та главами держав.

Створені цілі та задачі є неподільними та створюють комплекс, що забезпечує рівноцінність трьох сфер: соціальної, економічної та екологічної. В них підіймаються такі теми як ліквідація злиденності, голоду, забезпечення якісної освіти, гендерної рівності, захист екосистем океанів та суші.

Реалізація даного документу лягає на держави-учасники, і полягає в розробці власних стратегій і законів з орієнтиром на ЦСР. Також, організовано щорічне вивчення результатів, аналіз і прийняття наступних рішень з огляду на досягнутий  результат по реалізації ЦСР.

За пройдений час від прийняття ЦСР вже можна казати про її достатній успіх у реалізації. Вже було офіційно заявлено, що за приблизно останні два десятиріччя відсоток людей, що живуть за межею бідності, скоротилося майже вдвічі, вдалося майже на половину скоротити дитячу смертність, а у сфері боротьби з сучасними складними хворобами були зроблені значні відкриття.

Не зважаючи на критику, якої зазнало ЦСР, ми можемо  вже побачити результат, і сподіваюся, що до 2030 року нам вдасться зробити ще більше.

Марина Лук’янець

Цей проєкт виконується у співпраці з громадською організацією “Фундація Прав Людини” та фінансується Інститутом міжнародних культурних зв’язків (ІФА) коштами Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *