Дві, але важливі поради від мене

Юлія Арищенко.

Всім привіт! Я хочу поділитися деякими порадами на тему «Як спілкуватися так, щоб тебе почули: лайфхаки ефективної комунікації».

Зараз, в наш час багато зустрічей проводиться дистанційно, завдяки таким програмам як Zoom, Skype, Google meet та інші. Пропоную перед зустріччю записати свою промову, а потім передивитися запис, можливо ви кажете дуже голосно або навпаки тихо, присутні слова-паразити, надто швидка мова або повільна, невпевнений вигляд, погана дикція, ковтання звуків. Зрозумівши, що у вас є щось з вище згадуваного, попрацюйте над уникненням цих проблем. Наприклад, для тренування дикції, вивчіть скоромовки і навчіться читати їх виразно і чітко. Такі вправи роблять навіть професійні теле- та радіоведучі, щоб вдосконалити своє ораторське мистецтво та «розім’ятися» перед ефіром.

Під час промови можна робити паузи на  секунд 10, якщо робити на 2 секунди, то аудиторія може подумати що ви щось забули, 5 секунд – театральна пауза, її роблять часто, а 10 секунд – це кращий варіант, навіть хто вас не слухав, відволікався, наприклад, на мобільний телефон помітить цю паузу.

Чого не потрібно робити при промові, то це вибачатися. Так, так, ніколи це виправдовуйтеся перед аудиторією, мовляв, бракувало часу на підготовку, це не ваша тема тощо. Майте на увазі, що вибачення не допоможуть зробити ваших слухачів більш поблажливішими. Вони, навпаки, почнуть сумніватися у вашій експертності і вважатимуть, що ви просто марнуєте їх час. Тож якщо бажаєте, щоб на дрібні помилки не звертали уваги, будьте розкутими, впевненими, а саме головне, звертайтеся до аудиторії лише тоді. коли вам дійсно є що їй сказати.

Проєкт реалізується НУ “Чернігівська політехніка” у співпраці з ГО “Фундація прав людини” та Університету м. Тарту (Естонія).

Проєкт фінансується коштами Міністерства закордонних справ Естонської Республіки.

#ЯМедіа

#ФундаціяПравЛюдини

#HumanRightsFoundation

#чернігівська_політехніка

#ChePolytech

#Che_Polytech

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *