Культура миру та особливості її просування

Коли йдеться про культуру, її роль у нашому житті найчастіше згадується в романах, образотворчому мистецтві, освіті та культурі поведінки.

Перш за все, культура — це характерний (для конкретної людини, суспільства) спосіб мислення та поведінки. У соціологічному сенсі культура, особливо її основна цінність – управління міжособистісними відносинами, є основним чинником, який об’єднує людей у ​​ціле суспільство. Тому культура є найважливішим матеріалом у житті людини, і вона проникає майже скрізь у різноманітних формах.

Піклування про власну планету. Процвітання, справедливість і здорове довкілля є мріями сучасного людства про краще майбутнє. Коли дихання стає безглуздим, будь-яка концепція культури миру не має користі. Досягнення високих темпів економічного зростання без будь-якого захисту було б сумним. Потрібно, щоб свідомість нового типу стала надбанням кожного, починати змінювати світ необхідно з себе.

Слухати та чути. Це означає захищати свободу думки та культурне різноманіття, прагнути до діалогу та взаєморозуміння, уникати жорстких суджень та оцінок, не відкидати людей з різними ідеями та поважати думку інших.

Насильству – НІ! У принципах культури миру перше завдання полягає в тому, щоб відмовитися від будь-яких насильницьких методів розв’язання конфліктів, не допускати жертв і уникати насильства та конфліктів у зародковому стані. Насильство було властивістю людства протягом століть. І це не може продовжуватися вічно. Якщо ми кажемо про вихід на новий ступінь порозуміння один з одним, досягнення та просування культури миру потрібно відмовитися від цього.

Поважати життя один одного. Якщо вирішення будь-якого конфлікту ґрунтується на необхідності суворого дотримання прав і свобод людини, і необхідно забезпечити їх реалізацію для кожного члена суспільства, то результатом може бути суспільство спільного процвітання та стабільності. Важливу роль у цьому відіграє освіта, оскільки без розуміння її суті неможливо розв’язувати проблеми та реалізовувати певні завдання чи ідеї. 

На мою думку, це основні компоненти яких потрібно дотримуватися аби переступити на нову ступінь культури миру. Дуже ВАЖЛИВО, аби кожен усвідомив, який внесок він може зробити для того, щоб наше життя стало краще, і суспільство почало жити у мирі та злагоді.

Апанасенко Владислав

Проєкт виконується у співпраці з громадською організацією «Фундація прав людини» та фінансується Інститутом зовнішніх культурних зв’язків (IFA) коштами Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *