Молодіжне середовище: комунікація і конфлікти

Кожна людина у своєму житті переживає період молодості. Саме у цей період формується дорослий погляд на світ, закладаються основні життєві принципи та визначається майбутнє особи.

Молодіжне життя наповнене яскравими й дивовижними моментами, незабутніми ситуаціями, помилками та правильними рішеннями, спогадами на все життя. Сучасна молодь, як і завжди було з іншими поколіннями, має низку особливостей у комунікації, поведінці, зовнішньому вигляді, вирішенні конфліктів…

Сьогодні, на жаль, віртуальне спілкування витісняє реальне, що особливо стало популярним серед сучасної молоді.  Використання месенджерів та соціальних мереж стало настільки популярним засобом комунікації, що навряд чи знайдеться людина з розвиненої країни, яка б не мала на своєму смартфоні Instagram або Telegram (вже навіть старше покоління частково навчилося користуватися цим!).

Говорячи про особливості комунікації, то сучасна молодь дуже часто використовує слова іншомовного походження під час спілкування між собою або у суспільстві. Та й взагалі, я вже став помічати, що й доросле покоління «адаптувалося» під такий мішаний розмовний стиль і часто застосовує запозичені слова у розмові. Комунікацію, як і завжди, доповнює ненормативна лексика. Вона  доволі часто фігурує у молодіжному середовищі, хоча я останнім часом спостерігаю, що все більше і більше людей молодого віку стають прихильниками «чистого» мовлення, тому і сам намагаюсь контролювати цей момент. 

Молодіжному середовищу характерна велика кількість конфліктів і, внаслідок цього, активна підготовка до психологічної зрілості. Взагалі, існує багато причин для конфліктів серед молоді, до них належать і особистісні причини, і соціальні причини, але найчастіше вони виникають через емоційну незрілість молодих людей адекватно аналізувати ситуацію. 

Зауважу, що для уникнення певної кількості непередбачених обставин, потрібно обирати правильне середовище, а якщо і виникла така ситуація, то зберігати холоднокровність і здоровий глузд.

Наприкінці хочу сказати, що молодіжне середовище – це те, що зрозуміти може лише молодь, яка в ньому постійно знаходиться, може пристосуватися, прийняти й дотримуватися всіх його особливостей. 

Гижа Олексій

Проєкт виконується у співпраці з громадською організацією «Фундація прав людини» та фінансується Інститутом зовнішніх культурних зв’язків (IFA) коштами Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *