Про заробітчан

Даниїл Деркач.

Пам’ятає 2017 рік? І я не пам’ятаю. Але дещо все ж таки запам’яталось – безвіз з країнами Європейського Союзу. Було багато спекуляцій, що половина населення у перший же день покине країну і залишиться назавжди у Європі. Більш розумні припускали, що багато людей буде використовувати безвіз для роботи у ЄС. Але то все спекуляції, адже для роботи у ЄС потрібна трудова віза, і звичайного паспорта не достатньо. Та й сам паспорт дозволяє без візи перебувати у країні ЄС лише 90 днів протягом 180-денного терміну.

З введенням безвізу дійсно почалася нова хвиля трудової міграції. Але що в цьому поганого? Українці їдуть на заробітки у Польщу. Поляки їдуть на заробітки у Німеччину. Німці їдуть у Швейцарію, а на Швейцарії коло замикається. До Швейцарії також їдуть італійці, британці, шведи тощо. Як на мене, то одним із способом попередити трудову міграцію є стати настільки розвинутою країною, щоб трудові мігранти їхали до нас. План такий: вступаємо у ЄС, поступово розвиваємось економічно, зростає рівень заробітної плати (вона має бути вищою, ніж у країн-сусідів). І ось уже до нас їдуть на заробітки білоруси, молдовани, турки, можливо навіть росіяни, але їх тут не дуже чекають. Це не повністю вирішить проблему трудової міграції, а лише дозволить компенсувати відтік мігрантів з України.

Проєкт реалізується НУ “Чернігівська політехніка” у співпраці з ГО “Фундація прав людини” та Університету м. Тарту (Естонія).

Проєкт фінансується коштами Міністерства закордонних справ Естонської Республіки.

#ЯМедіа

#ФундаціяПравЛюдини

#HumanRightsFoundation

#чернігівська_політехніка

#ChePolytech

#Che_Polytech

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *