Гендерне насильство

Гендерне насильство існує в усіх країнах, в усіх культурах, на усіх континентах. Найвищий рівень насильства проти жінок у віці 15 – 49 років – в африканських країнах на південь від Сахари, в Південній Азії й Океанії. Насильству піддаються зовсім юні дівчатка та дівчата : за даними доповіді, майже чверть дівчат у віці 15-19 років, що знаходяться у відносинах, випробовували фізичне або сексуальне насильство з боку партнера. Адже в цьому віці закладаються уявлення про те, якими мають бути здорові стосунки.

Насильство з боку інтимного партнера призводять до серйозних проблем фізичного, психічного, сексуального та репродуктивного здоров’я у жінок. Ці форми насильства також не залишаються не засвідченими дітьми й породжують   значні  соціальні та економічні  витрати для їх  сімей і суспільства. Таке  насильство  може  мати  наступні  наслідки. Воно може призводити до смертельних  результатів у вигляді вбивств та самогубств.

Для жінки наслідком такого насильства може стати небажана вагітність, штучний аборт, гінекологічні проблеми й інфекції, придбані статевим шляхом, включаючи ВІЛ. Згідно за результатами аналітичного дослідження, проведеного у 2013 р., у жінок, що перенесли фізичне або сексуальне насильство було встановлено, що вірогідність розвитку депресії й проблем, пов’язаних із вживанням алкоголю, серед жінок, що піддавалися насильству з боку інтимного партнера, майже у два рази перевищує аналогічний  показник  серед інших жінок.
 

Інші наслідки для здоров’я  можуть  також  включати  головний біль, біль в спині, біль в ділянці живота, шлунково-кишкові розлади, обмежену рухливість і поганий загальний стан здоров’я.
 

Сексуальне насильство, особливо перенесене в дитинстві, може підвищувати ймовірність паління, зловживання наркотиками та алкоголем, а також  ризикованих  видів  сексуальної поведінки на пізніших етапах життя. Воно  також корелює зі здійсненням насильства (для чоловіків) і схильністю насильству у якості жертви (для жінок).

Діти, що ростуть в сім’ях, де має місце насильство, можуть  страждати від цілого ряду поведінкових і емоційних  розладів, які в подальшому  житті  можуть  обумовлювати  здійснення насильство або схильність йому. Насильство з боку інтимного партнера також пов’язане з підвищеними  показниками смертності і захворюваності дітей грудного і раннього віку (наприклад, у зв’язку з діарейними хворобами і неповноцінним харчуванням).

Чоловіки також зустрічаються із насильством у їхній бік. В основному вони мають  проблеми  психологічного характеру, фізичного та фінансового. Загалом такі проблема дуже часто зустрічається в країнах другого та третього світу. В країнах першого світу теж є проблеми, але їх менше і щоб  це  згладити треба усім жінкам та чоловікам, а також  дітям  надати  усі блага зони комфорту, що на сьогодні не існує  ідеального  суспільства де усе було ідеальне.

Леонов Нікіта

Проєкт виконується у співпраці з громадською організацією «Фундація прав людини» та фінансується Інститутом зовнішніх культурних зв’язків (IFA) коштами Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *