Важливість суспільного діалогу та порозуміння

Повага до себе та інших – це основа для життя в соціумі, головне правило комунікації с іншими людьми та важливий критерій того, що ти адекватна особистість, з якою приємно вести діалог.

На жаль, ми часто стикаємося з тотальною неповагою від незнайомих людей, особливо в тих місцях, де є суперництво за якісь блага. Це місця надання соціальних послуг, магазини, аптеки, транспорт, тощо. Більшість людей не вміють ввічливо спілкуватися один з одним, йти на компроміси в конфліктах, а іноді взагалі застосовують фізичну силу в сутичках.

Причини грубої та неадекватної поведінки часто йдуть ще із дитинства. Особливо страждають ті діти, які стикалися з булінгом, фізичними знущаннями та насильством. В дорослому житті такі люди зазвичай зі зламаною психікою, образами на суспільство та бажанням, щоб всі навколо жили гірше за них. Саме ці люди потребують психологічної допомоги та підтримки від соціуму.

В критичних ситуаціях та конфліктах важливо відключити деструктивні емоції та спокійно говорити зі співрозмовником на хвилюючі вас питання. Головне – не замовчувати те, що вас образило чи засмутило, а одразу озвучувати свої емоції. Це дасть людині уявлення про те, що ви відчуваєте в конкретній ситуації, щоб уникнути прикростей та непорозумінь.

Порозуміння – це те, чого більше всього не вистачає людству в наш час. Кожен з нас хоче бути почутий, але не хоче чути інших. Ця проблема буде жити і надалі, якщо ми не почнемо насамперед з себе. Ненависть та неповага до ближнього повинні бути викоренені з розумів людей для загального блага людства.

Юрчук Ольга

Проєкт виконується у співпраці з громадською організацією «Фундація прав людини» та фінансується Інститутом зовнішніх культурних зв’язків (IFA) коштами Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *