Як захистити себе від фейків? Поради розпізнання фейків

Слово – зброя. Як усю зброю, його треба чистити й доглядати (М. Рильський).

Фейк – мабуть, кожен чув це слово і не раз. Як відомо, в  цей час в мережі Інтернет міститься багато неправдивої інформації, яка може дуже впливати на думки користувачів. Серед користувачів мережі з’являються групи людей або окремі особи, які навмисно поширюють помилкову або спотворену інформацію.

Але можливо захистити себе від  маніпулювання нашими думками. В статті наведено декілька слушних порад як розпізнати фейк:

  1. Будьте уважні до заголовків. Зазвичай, фейкові новини мають емоційні, яскраві заголовки, які часто здаються неймовірними. Оформлюють їх великими літерами. Якщо зміст статті не відповідає заголовку – це фейк.
  2. Уникайте часто повторюваної інформації в межах однієї публікації. Дієвим засобом маніпулювання людьми є багаторазове повторення, наприклад, різними словами однієї й тієї ж думки, яке змушує повірити в щось.
  3. Слідкуйте за орфографічними та пунктуаційними помилками в тексті. Зазвичай фейкові новини пишуть або не дуже освічені люди, або поспіхом.
  4. Уважно придивіться до фото та відео контенту. Дуже часто вони підроблені у фотошопі, і це помітно неозброєним оком. Оригінальність фото та звідки воно можна встановити в Google.
  5. Вивчайте різні точки зору на одну проблему. Це мають бути не менше 3 надійних, авторитетних джерел, написаних різними людьми.
  6. Насторожуйтеся, коли починається сплеск емоції. У новинах багато гострої, емоційної лексики, дуже сумний тон, шокуючі відео (відеоновини). Занадто емоційні висновки, загострення уваги на одному конкретному випадку, а не масовий огляд – це може бути перебільшена, викривлена, фейкова інформація.
  7. Придивіться до адреси. Часто в Інтернеті створюють копії авторитетних видань, змінюючи для цього всього декілька літер.

Отож, ретельно перевіряйте те, що ви споживаєте, і буде вам щастя. А якщо хочете перевірити себе на практиці – спробуйте пройти фейкотест.

Дацько Валерія

Проєкт виконується у співпраці з громадською організацією «Фундація прав людини» та фінансується Інститутом зовнішніх культурних зв’язків (IFA) коштами Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.

Фото: Фейк

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *