“Слово не горобець …” коли ти емоційний

Єлизавета Отчиченко.

Почати хочу з вірша Едуарда Асадова:

“Як легко образити людину!

Взяв і кинув фразу зліше перцю…

А потім часом не вистачить століття

Щоб повернуть ображенеє серце…”

Слово… Сильний інструмент, яким можна ощасливити і водночас нанести нестерпний удар. Наші слова ЗАВЖДИ мають вплив, рушійну силу, де б ми не були, з ким би не спілкувалися.

Розберемо слово, як негативний інструмент. Всі ми люди – соціальні істоти, тому характерно мати певні сумніви, вразливе місце. Як вони з’явилися? Яка причина цього? Найчастіша відповідь на ці питання – “хтось сказав, що …”. А скільки людей “опускали руки” завдяки “емоційним зауваженням”, скільки починань зупинялося завдаки “я просто сказав(ла) свою думку про …”

Дійсно, часто керують людьми емоції, коли вилітають ті самі “фрази зліше перцю”, проте відповідальність за сказане залишається на адресанті.

Люди, які вміють контролювати себе та свої емоції – захоплюють. Це люди, як здатні адекватно діяти тоді, коли інші втрачають голову та вміють зберігати спокій у найважчих ситуаціях.

Звідки це береться? В енциклопедії по практичній психології “Психологос” вказано, що навзнижку 10% самоконтролю прививається саме фізіологічно, так би мовити в спадок, все інше – робота над собою.

Отже, важливо вміти контролювати себе та свої емоції, щоб не травмувати оточуючих вразливим словом.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *