Як подолати корупцію?

Анжела Предко.

Для більшості країн світу характерна така проблема, як корупція, і не важливо, який рівень економічного розвитку вона має чи який політичний устрій використовує. Однак, найкритичнішим є те, що громадяни України сприймають корупцію як повсякденну форму соціальної поведінки, тому виникає загальне зневірення в тому, що певні питання можна вирішити правовим шляхом.

Звичайно, для боротьби з корупцією можна було б створити Національну програму або Міністерство боротьби з корупцією, але така ініціатива навряд чи призведе до позитивного результату, адже найчастіше ті, хто очолюють такі організації є найбільш замішаними. На мою думку, доцільно скористатися методами гласності, відкритості і доступності інформації. Через відсутність громадського та правового суспільства, найбільш надійним методом залишається публічне поширення інформації про корупцію. Можливо, можна було б створити окрему соціальну мережу, в якій масово викладати оперативну інформацію щодо випадків корупції, а контроль покласти на громадськість.

Держава повинна стимулювати людей до розголошення інформації про корупційні справи, наприклад, надавати грошові кошти за підтверджені та доведені корупційні дії. Така система діє в Україні, однак, люди рідко звертаються до відповідних органів через ту ж саму причину – недовіру до влади.

Отже, українцям потрібно якнайшвидше позбутися такого явища, як корупція, тому для початку, варто починати з себе. У свідомості людини не повинно виникати й думки про те, наприклад, вилікувавшись у лікарні, треба віддячити окремо лікаря грошима чи чимось іншим. Тобто, наша країна тільки в наших руках!

Проєкт реалізується НУ “Чернігівська політехніка” у співпраці з ГО “Фундація прав людини” та Університету м. Тарту (Естонія).

Проєкт фінансується коштами Міністерства закордонних справ Естонської Республіки.

#ЯМедіа

#ФундаціяПравЛюдини

#HumanRightsFoundation

#чернігівська_політехніка

#ChePolytech

#Che_Polytech

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *