Феєрверк: ознака свята чи катастрофи?

Вікторія Форостянко.

І чому я обрала таке порівняння ? А все дуже логічно, та детальніше далі ….
Не так давно було свято Новий рік. І питання, що було в небі першого січня? Правильно, феєрверк. А що це значить?

Вибух піротехніки супроводжується викидом безлічі газів і зважених часток. У димі феєрверку присутні солі металів, які потрiбнi для створення колірних ефектів, окислювачі, продукти згоряння. Люди ковтають або вдихають ці дрібні частинки та дим, це може спричинити негативні короткострокові й довгострокові наслідки, серед яких напади астми, нудота, діарея, алергія, блювання. У гіршому випадку – захворювання нирок, кардіотоксичні ефекти та різні види раку.

Використання феєрверків все більше прискорює механізм глобального потепління. Дим від феєрверків багатий на дрібні металеві частинки. Вони забезпечують колір феєрверків: синій від міді, червоний від стронцію або літію та яскраво-зелений або білий від сполук барію. Для руху вогнів у повітрі використовуються сполуки калію та алюмінію. Перхлорати також містяться в феєрверках. Для порівняння, NASA використовує ці сполуки для запуску космічних кораблів зі стартовоï площадки.

Вибухи цих хімічних сполук можуть призвести до забруднення повітря. Але це шкодить не тільки природі , але і самим людям. Ми повинні розуміти, що в нашій державі триває війна. Лише офіційно в Україні – 460 000 учасників бойових дій, а ще в Україні – 1,5 млн переселенців. І в багатьох цих людей є боязнь таких звуків як у феєрверків, тому що вони асоціюються з вибухами та обстрілами, можуть викликати страх, панічні атаки, а також негативно вплинути на поведінку: викликати метушню, зміну темпу дихання, неконтрольовані емоції та дії. Тому давайте ставитися до таких людей лояльно і не використовувати піротехніку.

31 грудня сотні тварин по всьому світу губляться, травмуються або помирють через запуск феєрверків. Шум вiд салютiв розноситься далеко за межі міста, що пагубно впливає на тварин .

Тому давайте не будемо шкодити собі та іншим. І тоді свято буде для всіх, і воно може бути без феєрверків.

Проєкт реалізується НУ “Чернігівська політехніка” у співпраці з ГО “Фундація прав людини” та Університету м. Тарту (Естонія).

Проєкт фінансується коштами Міністерства закордонних справ Естонської Республіки.

#ЯМедіа

#ФундаціяПравЛюдини

#HumanRightsFoundation

#чернігівська_політехніка

#ChePolytech

#Che_Polytech

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *