Молодіжні організації – вагомий крок до створення цивілізованого суспільства

Валерія Сердюк.

Сучасні світові та вітчизняні процеси характеризуються підвищенням ролі молоді в усіх сферах діяльності громадянського суспільства. Однією з найбільш ефективних форм організації молоді є молодіжні громадські організації.

Згідно з законодавством молодіжні громадські організації представляють собою об’єднання громадян віком від 14 до 35 років. Молодіжні громадські організації створюються з метою здійснення діяльності, спрямованої на реалізацію та захист своїх прав і свобод, творчих здібностей, задоволення власних інтересів, які не суперечать законодавству, та соціальне становлення як повноправних членів суспільства.

Молодіжні громадські організації покликані вирішувати широке коло проблем, з якими стикається пересічний громадянин. Збільшення ролі та впливовості молодіжних громадських організацій дозволить створити громадське суспільство нового рівня, в якому будуть враховані приватні інтереси і потреби кожного індивіда або колективів в усіх сферах їх життєдіяльності.

Особливого розвитку молодіжні громадські організації набули в європейських країнах, де вони  відіграють дуже вагому роль в життєдіяльності суспільства.

Сьогодні в Україні особливого значення набуває розвиток молодіжних громадських організацій, які повинні би виступати основою виховання свідомих громадян і формування громадянського суспільства.

Вагомою причиною недостатнього розвитку молодіжних громадських організацій в Україні є недостатній рівень свідомості та відповідальності їх організаторів, оскільки активізуються вони переважно під час політичних виборів, виступаючи інструментом здобуття електоральних симпатій певними політичними партіями.

Також в значній частині випадків їх діяльність зводиться до банального розповсюдження агітаційної продукції або організації якихось акцій в підтримку тієї чи іншої політичної сили.

Для українського суспільства молодіжні організації можуть стати вагомим кроком до створення цивілізованого суспільства, в якому влада прислухається до потреб громадян та здійснює свою діяльність в інтересах народу та в інтересах країни.

Основною проблемою державних установ є те, що сьогодні вони та чиновники вичерпали той кредит довіри, який з року в рік їм надавали громадяни. В той час, як прихильність до  громадських організацій зростає з боку населення і, як показує досвід, вони здатні більш ефективно, ніж державні органи, вирішувати як певні місцеві конфлікти, так і в цілому краще аналізувати всі сторони життя населення. Молодіжні громадські організації є більш сприятливими до змін, які відбуваються в суспільстві і можуть швидше на них реагувати.

Я вважаю, що молодіжні громадські організації можуть здійснювати позитивний вплив на виховання молоді. По-перше, молоді люди відрізняються більш високою активністю та ініціативністю, ці якості можуть бути спрямовані в позитивне русло, а молоді люди будуть відчувати себе членом команди, відповідальність перед командою, набувати практичний досвід, відчувати свою значимість та причетність до важливих та добрих справ.

Крім того, оточення в якому опиняється молода людина здіснює великий вплив на формування системи її життєвих цінностей та виховання її як свідомого громадянина.

Отже, реалізація програм, особливо на регіональному рівні, які сприятимуть об’єднанню молоді в громадські організації, формування позитивного іміджу молодіжних громадських організацій, їх активна діяльність можуть здійснити вагомий внесок в формування молоді з новою свідомістю, з новим рівнем відповідальності та з активною життєвою позицією.

Проєкт реалізується НУ “Чернігівська політехніка” у співпраці з ГО “Фундація прав людини” та Університету м. Тарту (Естонія).

Проєкт фінансується коштами Міністерства закордонних справ Естонської Республіки.

#ЯМедіа

#ФундаціяПравЛюдини

#HumanRightsFoundation

#чернігівська_політехніка

#ChePolytech

#Che_Polytech

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *