Ми збираємо снаряди замість грибів

Вікторія Форостянко.


Чи задумувалися Ви, що зараз відбувається в лісі ? І що насправді означає інформаційне повідомлення “обстрілюють прикордоння”?

Нажаль, це страшна екологічна катастрофа. Прикордоння – це великі, старі та гарні ліси, але вони піддалися значним тортурам з початку повномасштабної війни в Україні. Місять тому в нас горіли ліс та поля, і це насправді страшно. Горіло невпинно, і це не маленький клаптик, а цілі гектари.

Це страшно не тільки для людей, але і для тварин. Для них втеча від вогню є боротьбою за життя, в якій не кожен залишається переможцем. Коли вогонь оточує все, багато тварин згорає заживо чи отримує опіки та рани. Також вбивцями тварин стають міни та растяжки в ареалі їх проживання.

Після війни ми дізнаємося, скільки видів тварин зникли, і які популяції зменшилися. Адже війна для тварин ще більш страшна, ніж для нас.

Хочу поділитися власними спостереженнями. Коли літають дрони, всі собаки в окрузі лають сильно та невгамовно. А потім вони замовкають перед обстрілом. Ця тише нестерпна, вона шкребе душу, особливо в ночі. Коли починається обстріл, всі тварини стурбовано бігають та не знають, куди дітися. Ти бачив їх очі тоді?! Вони нещасні… Вони повні страху… Вони просять їх не кидати …

Але не тільки тварини страждають, а і сам ліс та його флора. Стільки грибниць, ягідників, рідкісних рослин постраждало не тільки від вогню, а ще і від виритих окопів. Насправді це десятки кілометрів лісів, де пошкоджена звичайна флора, яку буде дуже складно відновити.

Зараз ми сприймаємо обстріл “прикордоння” як щось далеке, незначне , хоча це великі рани зеленого серця України.

Проєкт реалізується НУ “Чернігівська політехніка” у співпраці з ГО “Фундація прав людини” та Університету м. Тарту (Естонія).

Проєкт фінансується коштами Міністерства закордонних справ Естонської Республіки.

#ЯМедіа

#ФундаціяПравЛюдини

#HumanRightsFoundation

#чернігівська_політехніка

#ChePolytech

#Che_Polytech

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *