ПІСЛЯ КУПИ ВІДВІДАНИХ КУРСІВ ТА ПРОЕКТІВ ДОСІ ВВАЖАЄШ, ЩО АБСОЛЮТНО МЕДІАГРАМОТНИЙ?

Анастасія Кальян

Поняття медіаграмотності сьогодні чутно звідусіль. Діти вивчають цю сферу в школах, дорослі засвоюють та поглиблюють свої знання на курсах, проєктах та шляхом участі в різноманітних стартапах. Здавалося б, що ми ще не знаємо про медіаграмотність та її особливості? Усі аспекти вивчені, тема давно засвоєна, нічого нового. Але з кожним днем мережею ширяться новини про все більше коло людей, котрі потрапили в сітку медіашахрайства: населення віддає останні статки, реагуючи на ті «гачки», котрі створені професійно підготованими зловмисниками, тобто такі схеми обману, де, у першу чергу, задіяна психологічна складова.

Щось із рідними, потрібно виручити друга, знайомий потрапив у неприємну ситуацію… а скільки ж грошей аферисти отримали зі своїх схем, пов’язаних зі зборами коштів смертельно хворим. Як на мене, саме останній сценарій є найрозповсюдженішим, адже людина на те і є людиною, щоб допомагати у біді і не залишатися байдужою до чужого горя (мабуть, звідси і пішло поняття «людяний»).

Так ось… шахрайські схеми продовжують накопичувати власних жертв… а ви говорите, що вчитись більше нічому, вершина знань медіаграмотності вже підкорена… Кожного разу, коли думаєте про подібне, згадайте останнє фото хоча б зі своєї стрічки в соцмережах, де розмитим квадратиком цензури закрите лице шахрая.

З чого все починається? З поширеного нині поняття «фейк». Спочатку робиться «вкид» інформації, вона рухається через репости «наймедіаграмотніших» все далі й далі, доходить до вас… а ось ви вже вирішуватимете продовжувати цей гамір недостовірності чи спокійно спростувати таку «качечку».

Ви досі вважаєте, що цілком освічені щодо цього питання? Тоді наступного разу, коли побачите сумнівний пост, вам варто скористатись простим алгоритмом розпізнавання фейків (таких існує купа… серед них і міжнародні, зокрема, наприклад, алгоритм, запропонований ВВС: містить питання щодо перевірки самого джерела, дублювання посту в інших медіа, зовнішнього вигляду та оформлення публікації, правдоподібності історії загалом тощо).

А якщо захочете прокачати свої навички медіаграмотності як слід, скористайтеся спеціально підготованими державою порталами, інтерактивами, іграми, курсами, посібниками, виданнями та проектами. І тоді ви неодмінно станете на граминку просвітленішим у цьому питанні. Але не забувайте про постійне самовдосконалення!

Проєкт реалізується НУ «Чернігівська політехніка» у співпраці з ГО «Фундація прав людини» та Університетом м. Тарту (Естонія) за рахунок коштів Міністерства закордонних справ Естонської Республіки.

#ЯМедіа

#ФундаціяПравЛюдини

#HumanRightsFoundation

#чернігівська_політехніка

#ChePolytech

#нгПравник

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *