Злочини рф, як невід‘ємна частина інформаційно-психологічної операції

Максим Щербінін

Росія активно веде війну на інформаційному фронті. Як один з методів ведення такої війни, московці активно використовують вчинення демонстративних воєнних злочинів. Це може звучати дико, але припускаю, що такі звірячі дії рф (навіть теракт в Оленівці) є не випадковим збігом, а зумисною інформаційно-психологічною операцією, яка переслідує цілком прості цілі. 

По-перше, вони хочуть спровокувати на зеркальні дії українську сторону. Якщо так станеться, то війна цивілізації проти варварів перетвориться на війну двох держав, які грубо порушують міжнародне право. Зрештою, росія зможе дієво використовувати свій класичний аргумент «не все так однозначно», або «звірства були з обох сторін». Саме таким чином Сербія, в ході Югославської війни, виправдовувала свої звірства у Сребрениці та різню у Вуковарі.

По-друге, якщо ми почнемо вести себе таким чином, то дискредитуємо наші збройні сили на міжнародній арені. Росія зможе продемонструвати своїм солдатам реальні причини не здаватися в полон. Тоді, наприклад, їх Херсонське угрупування, яке деморалізоване та не має постачання, буде просто змушене ввімкнути режим «загнаної криси» та боротись до кінця.

Останнім аргументом, чому ми не повинні скатуватись до рівня військових злочинів рф є так звана «Сайгонська страта». У 1968 році бригадний генерал Південного В‘єтнаму Нгуен Нгок Лоан без суду та слідства пострілом в голову убив людину в цивільну одязі. Це було в часи Війни у В‘єтнамі, коли північ підримували комуністи, а південь – демократичний світ. Фото страти швидко розлетілось по світовим ЗМІ, створило сильний антивоєнний рух у США, та суттєво ослабило підтримку демократів півдня. Один кадр звірячих дій армії демократичного В‘єтнаму, докорінно змінив ставлення простих американців до війни, а в подальшу взагалі призвів до повного завершення воєнної підтримки з боку колективного Заходу.

Цей простий приклад дуже добре показує нам як важливо залишатись цивілізованою країною. Тому дуже важливо, аби ми дотримувалися МЕДІАГРАМОТНОСТІ, та не давати емоціям просочуюватись у інформаційний простір. Адже, чим більше у медіа буде розкручуватись маятник ненависті, тим більші ризики втратити зв’язок з реальністю. Так важко, так дуже важко, але дуже важливо тримати тягар цивілізації, в тому числі і у інформаційній сфері. Зрештою, як то кажуть, «вбиваючи дракона, головне самим не стати драконом».

Проєкт реалізується НУ «Чернігівська політехніка» у співпраці з ГО «Фундація прав людини» та Університетом м. Тарту (Естонія) за рахунок коштів Міністерства закордонних справ Естонської Республіки.

#ЯМедіа

#ФундаціяПравЛюдини

#HumanRightsFoundation

#чернігівська_політехніка

#ChePolytech

#нгПравник

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *