Брехня про видатки і дороги, як найбільша медіа маніпуляція

Максим Щербінін

З початком програми «Велике будівництво» в інтернеті одразу ж з’явилася величезна кількість критики цієї програми. Щось було правдою, щось величезною маніпуляцією. Найбільшою брехнею було питання будівництва доріг та їх співвідношення з видатками на оборону. Здавалось, що з початком повномасштабного вторгнення ця дурня піде у минуле, але зараз в соцмежерах можна знову побачити маніпулятивну тезу, що якщо би ми не дороги будували, а займалися обороною, то зараз би вже перемогли. Така думка не витримує банальної логіки та перевірки.

Відомо, що відповідно до бюджету 2022 року видатки на сектор оборони складали 319,4 млрд гривень, що було абсолютним рекордом за всі роки незалежності. Це майже 6% ВВП, а в доларовому вираженні це більше 11 млрд. В той же час видатки на інфраструктуру в структурі зведеного бюджету майже втричі менші – 124,1 млрд гривень. Погодьтесь, казати, що влада лише робила дороги – це, м’яко кажучи, перебільшення. Якби це було так, то на 2022 рік не приймався би рекордний оборонний бюджет за всі роки незалежності зі зростанням видатків на 19,5%.

Більше того, якщо переглянути показники останніх років, то можна зафіксувати лише тенденцію до зростання витрат на оборону. Тобто, не було такого, що якась влада опікувалася виключно обороною, а прийшла інша, яка все зруйнувала. Навпаки, спостерігається, що видатки на сектор безпеки з кожним роком були більшими, ніж за попередній період. Якщо у 2018 році видатки були 191,7 млрд гривень, то у 2022-му вони вже становили 319,4 млрд. Таке зростання за 4 роки – це непоганий показник, особливо якщо зростає не тільки номінальна сума, а й доля оборонних видатків в структурі самого ВВП. Якщо минула влада витрачала на сектор оборони 5,4% від номінального річного показника валового внутрішнього продукту, то теперішня витрачає від 5,9% до 6,2% . 

Щодо витрат на інфраструктури, то процентні показники 2022 року були такими ж як у 2015 році – 1,2 % від ВВП. Просто у 2015 році це було 23,1 мільярда гривень, а у 2022 році вже 58,2 мільярда гривень. Тобто, збільшився ВВП, відповідно, пропорційно зросла сума витрат на інфраструктуру. Не було такого, що пришла нова влада «закатала всі гроші в дороги».

До чого цей пост. Класичні МЕДІА МАНІПУЛЯЦІЇ нікуди не поділись, вкидаються вони не лише зовнішніми ворогами, а й старими-добрими внутрішніми «радетелями за отечество». Тому варто не забувати про МЕДІАГРАМОТНІСТЬ та банально перевіряти інформацію, перш ніж вірити їй.

Проєкт реалізується НУ «Чернігівська політехніка» у співпраці з ГО «Фундація прав людини» та Університетом м. Тарту (Естонія) за рахунок коштів Міністерства закордонних справ Естонської Республіки.

#ЯМедіа

#ФундаціяПравЛюдини

#HumanRightsFoundation

#чернігівська_політехніка

#ChePolytech

#нгПравник

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *