Неприбуткові організації: міфи та реальність

Анна Пойметайнен

 На мій погляд існує чимало міфів про неприбудкові організації. Як же їх розвіяти?

 Почнемо з того , що ж таке неприбудкові організації?

 Неприбуткові організації- це установи, які не мають за мету отримання прибутку. Зазвичай їх діяльність спрямована на вирішення благодійних, освітніх, культурних або соціальних завдань. Такі організації можуть функціонувати на добровільних внесках, грантах або інших джерелах, а отриманий дохід використовується для виконання їхньої місії.

Тож які ж існують міфи про них:

– Одним із міфів є те що , НПО не є платниками податку на додану вартість.

 Але цей міф не складно опревергнути бо якщо за останні 12 місяців обсяг оподатковуваних операцій (операцій постачання товарів, робіт, послуг, що підлягають оподаткуванню) перевищує 1 млн гривень – виникає обов’язок зареєструватися платником ПДВ.

-Дригим міфом є те, щоНПО не може мати прибуток та відповідне сальдо на рахунку 44 «Нерозподілений прибуток». Але , ключовою вимогою є не наявність прибутку, а його використання на статутні цілі або заплановане використання. Отже, доходи можуть перевищувати витрати, а залишок на субрахунку 441 бути може і це не загрожує втратою «неприбуткового» статусу (лист ДПС від 16.10.2019 р. № 784/6/99-00-07-02-02-15/ІПК).

-Третім міфом є те, що всі гроші йдуть на благодійність:    

 Хоча багато неприбуткових організацій присвячені благодійності, часто частина коштів витрачається на адміністративні витрати та забезпечення діяльності самої організації.

-Четвертим міфом є те, що всі неприбуткові організації мають однакову мету:

 Але,  різні неприбуткові організації мають різні місії та цілі. Можуть існувати організації, які зосереджені на різних проблемах, таких як охорона здоров’я, освіта, екологія тощо.

-Також найбільш розповсюдженим міфом про НПО є те що вони не можуть бути прибутковими:

 Цей міф також можно розвінчати так як неприбутковість визначається тим, що організація не спрямовує свій прибуток на роздачу власникам чи акціонерам. Однак це не означає, що вони не можуть генерувати прибуток, який використовується для досягнення їхньої місії.

 Отже опровергнути міфи про неприбуткові організації не так складно бо вони часто ґрунтуються на непорозумінні їхньої природи та діяльності. Щоб опревергнути ці міфи, важливо акцентувати прозорість, результативність та професіоналізм організації. Демонстрація конкретних досягнень, роз’яснення фінансової прозорості та активна комунікація можуть сприяти правильному розумінню ролі та внеску неприбуткових організацій у суспільство.

Активність є складовою Школи адвокації для громадських лідерів в Україні та Сакартвело, що проводиться ГО «Вектор прав людини» (Україна) у партнерстві з ГО «Світ толерантності» (Сакартвело) в межах проєкту «Роль правозахисників)-ць) у євроінтеграції України та Сакартвело» за підтримки HumanRightsHouseFoundation та фінансується Європейським Союзом

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *