Щодо міфів про неприбуткові організації

Каріна Матюха

До неприбуткових організацій належать підприємства, організації та установи, створені для здійснення наукової, освітньої, культурної, рекреаційної, екологічної, релігійної, благодійної, соціальної, політичної та іншої діяльності для задоволення потреб та інтересів громадян у межах, визначених законодавством України, без мети  отримання прибутку. Згідно з нормами Податкового Кодексу, не всі неприбуткові організації, а тільки ті з них, які не є платниками податку на прибуток .

Давайте розглянемо приклади  міфів та  спробуємо їх розвінчати:

 1. “Неприбуткові організації не отримують жодного доходу.”

   Насправді :Неприбуткові організації можуть отримувати доходи від різних джерел, таких як благодійні внески, гранти, та інші джерела.

2. “Всі працівники неприбуткових організацій волонтери.”

   Насправді: Неприбуткові організації можуть мати як волонтерів, так і оплачувану професійну робочу силу.

3. “Неприбуткові організації не можуть заробляти гроші.”

   Насправді: Вони можуть заробляти гроші, але призначають їх на виконання своїх місій, а не для роздачі прибутку акціонерам чи власникам.

4. “Всі неприбуткові організації мають політичну або релігійну спрямованість.”

   Насправді: Існує широкий спектр неприбуткових організацій, які присвячені різним справам, включаючи соціальні, екологічні, культурні та гуманітарні ініціативи.

5. Всі кошти, зібрані неприбутковою організацією, йдуть на оплату заробітної плати працівників.”

   Насправді: Кошти, зібрані неприбутковою організацією, використовуються на реалізацію її місії, і часто лише частина йде на оплату працівників.

 Ці міфи можуть призвести до неправильного розуміння ролі та функцій неприбуткових організацій.

Активність є складовою Школи адвокації для громадських лідерів в Україні та Сакартвело, що проводиться ГО «Вектор прав людини» (Україна) у партнерстві з ГО «Світ толерантності» (Сакартвело) в межах проєкту «Роль правозахисників)-ць) у євроінтеграції України та Сакартвело» за підтримки HumanRightsHouseFoundation та фінансується Європейським Союзом

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *