Права людини: міф чи реальність?

Сніжана Фурс

Хоча ідея прав людини є універсальною та визнаною багатьма країнами, у багатьох регіонах світу відбуваються порушення цих прав через різноманітні причини. Давайте розглянемо деякі міфи і зіставимо їх з правдою.

Одним з основних міфів є твердження, що права людини є гарантованими у всіх країнах світу. На превеликий жаль цей міф не відповідає дійсності, адже у багатьох регіонах права людини порушуються через різноманітні причини, такі як: конфлікти, соціальний стан, недодержання законів та ін. Слід зазначити, що всі людини народжуються вільними і рівними у своїй гідності та правах, порушення цього постулату може призвести до каральних заходів.

Інший міф полягає у думці, що права людини є виключно політичними або відносяться лише до окремих аспектів життя. У реальності права людини охоплюють різні сфери життєдіяльності і не обмежуються конкретними  галузями. Не можна давати людям право на володіння майном в той же час забороняючи їм право на свободу слова/думки. Ці два твердження є тотожними, якщо існує одне, то має існувати й інше.

Останній міф який я б хотіла сьогодні розглянути – це те що, права людини можуть порушуватися лише в країнах з авторитарним режим. Порушення прав людини можуть відбуватися у будь-якій країні, включаючи ті, де демократія вважається сильною. Це може бути результатом соціальних проблем, корупції або недостатньої уваги до проблем з прав людини. Як на мене права людини може порушувати не тільки держава, а й інші члени суспільства, це може бути зумовлено різними факторами, та яка б причина не була, недопустимо зневажати права інших.

Тож чи має людина достатні права, чи її обмежують в певних областях життя? Досконало це питання потрібно вирішувати на міжнародному рівні, з урахуванням всіх потреб населення.

Активність є складовою Школи адвокації для громадських лідерів в Україні та Сакартвело, що проводиться ГО «Вектор прав людини» (Україна) у партнерстві з ГО «Світ толерантності» (Сакартвело) в межах проєкту «Роль правозахисників)-ць) у євроінтеграції України та Сакартвело» за підтримки HumanRightsHouseFoundation та фінансується Європейським Союзом

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *