Що таке активізм та хто такий активіст у сфері права?

Анна Попович

Активізм у сфері прав людини та роль неурядових організацій – цікава і досить велика тема, яку я сьогодні частково розкрию. Саме слово «активізм» існує лишень приблизно 100 років і походить від дієслова діяти. Активіст – це людина, яка активно агітує (спонукає) до певних зміни, зазвичай з політичних, соціальних питань Мета активізму в сфері права полягає в тому, щоб продемонструвати готовність на підтримку в разі труднощів інших людей, боротися за їхню повагу та гідність, працюючи над більш гуманним суспільством. Активісти вірять у людей та їхні права. Світ, який вони бачать як можливу реальність, побудований на принципі прав людини.

В рівень моєї обізнаності, я вважаю, що активіст в сфері права – це людина, яка займається захистом прав людини та громадянина. Він може працювати в якійсь неурядовій організації, державній установі або ж діяти самостійно. Активіст в сфері права може займатися різними видами діяльності, наприклад просвітницькою діяльність, юридичною допомогою чи лобіюванням. Правові активісти є важливою частиною суспільства. Вони допомагають у захисті прав людини та громадянина, сприяють демократичному правлінню, а також підтримують верховенство права. Я вважаю, що юридичний активізм – це небезпечна лінія, бо наприклад влада чи інші зацікавлені сторони регулярно переслідують активістів. Незважаючи на це, активісти рішуче відстоюють права людини та громадянина.

Неурядова організація , або ж в подальшому НУО, характеризується тим, що її діяльність і мета не фокусується  на фінансових аспектах. Коло неурядових організацій включає в себе як невеликі ініціативні групи, причина яких полягає у зв’язку з якимись природоохоронними проблемами або ж порушенням прав людини, так і певні благодійні організації, що допомагають в потребах освіти, культурні, релігійні організації, а також і про­грами гуманітарної допомоги, які в наш з вами час дуже популярні, і звісно ж не забуваймо і про величезні міжнародні організації, що охоплюють тисячі відділів і ще більше людей.

Суспільство надає великого значення громадським організаціям, що є однозначно правильним, і завдяки своїм зусиллям вони можуть вирішувати соціальні проблеми, сприяючи демократизації, захищаючи права людини та сприяючи прогресу. НУО можуть підтримувати протести, мітинги та дії на захист прав людини та громадянина, вирішують соціальні проблеми, такі як бідність, голод, безробіття. Якщо ж говорити про неурядові організації у сфері захисту прав людини, то вони допомагають людям, які постраждали від порушення їхніх прав, як-от: права на життя, свободу, рівність, безпеку та справедливість — і роблять це за допомогою різних заходів й проєктів, які певною мірою схожі з можливостями активістів.

Підсумовуючи власні думки скажу, що активізм у сфері прав людини та діяльність НУО є дуже важливими аспектами захисту прав людини та сприяння дій до демократизації суспільства. Вони допомагають підвищувати обізнаність серед населення про права людини, впливати на урядові органи країн з метою захисту прав людини та надавати допомогу людям, які постраждали від порушення їхніх прав.

Активність є складовою Школи адвокації для громадських лідерів в Україні та Сакартвело, що проводиться ГО «Вектор прав людини» (Україна) у партнерстві з ГО «Світ толерантності» (Сакартвело) в межах проєкту «Роль правозахисників)-ць) у євроінтеграції України та Сакартвело» за підтримки HumanRightsHouseFoundation та фінансується Європейським Союзом

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *