Роль активістів та неурядових організації у захисті прав і свобод людини

Плигун Катерина

У цьому пості я б хотіла коротко розглянути ту суттєву роль, яку відіграють активісти та неурядові організації у захисті прав і свобод людини в усьому світі. Активізм у сфері прав людини – це діяльність, спрямована на захист і просування прав людини. Активісти у сфері прав людини можуть працювати як на рівні держави, так і на рівні міжнародного співтовариства або ж на рівні громадянського суспільства. Активізм у сфері права є дуже важливою частиною демократичного суспільства. Він допомагає гарантувати, що всі люди мають рівні можливості та права, а також сприяє верховенству права. На мою думку, активізм допомагає суспільству реалізуватися в демократичному і рівноправному напрямку.

Неурядові організації (НУО) – це легальні суб’єкти правовідносин створених для діяльності, що керуються окремо від держави,  метою яких є захист інтересів суспільства, а не матеріальні благи. Вони можуть бути місцевими, національними або міжнародними. НУО працюють над вирішенням широкого спектру питань з теми права людини, а також використовують різні методи для досягнення поставлених цілей, як-от: юридичну роботу, пропаганду, навчання.

НУО відіграють вирішальну роль:

  • Борються з індивідуальними порушеннями прав людини безпосередньо або за допомогою окремих прецедентів відповідних судів;
  • Надають безпосередню допомогу особам, чиї права були порушені;
  • Домагаються змін у національному або міжнародному законодавстві;
  • Сприяють вдосконаленню змісту цих законів;
  • Поширюють знання та розвивати повагу до прав людини серед населення.

Незважаючи на те, що НУО керуються та координуються приватними особами, вони черпають велику частину своєї сили завдяки добровільній підтримці, яку вони отримують від членів суспільства. Цей аспект надає їм унікальної важливості для людей, які прагнуть позитивно вплинути на глобальний ландшафт прав людини.

Отож, на мою думку, неурядові організації відіграють важливу роль у захисті прав і свобод громадян. Вони допомагають їм при порушенні їх прав на свободу, рівність, чи безпеку. Активізм теж є важливим фактором сприяння демократизації систем у суспільстві. При своїй роботі активісти підвищують рівень знань населення про їхні права, впливають на стан суспільства, а також допомагають при наявному порушенні їх прав.

Активність є складовою Школи адвокації для громадських лідерів в Україні та Сакартвело, що проводиться ГО «Вектор прав людини» (Україна) у партнерстві з ГО «Світ толерантності» (Сакартвело) в межах проєкту «Роль правозахисників)-ць) у євроінтеграції України та Сакартвело» за підтримки HumanRightsHouseFoundation та фінансується Європейським Союзом

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *