Громадські організації – рупор громадянського суспільства

Марія Савченко

Я вважаю, що роль громадських організацій у євроінтеграційних процесах надзвичайно важлива. Адже саме вони є рупором громадянського суспільства і здатні відстоювати інтереси звичайних українців.

На мій погляд, головними функціями громадських організацій у контексті євроінтеграції є такі:

1. Інформування та просвіта громадян щодо переваг та можливих ризиків вступу до ЄС. Адже багато хто в Україні має поверхове уявлення про Євросоюз і часто сприймає його ідеалістично.

2. Лобіювання українських інтересів на рівні європейських структур. Громадські організації мають нагадувати єврочиновникам про потреби звичайних українців.

3. Громадський контроль за дотриманням європейських норм та стандартів в Україні. Важливо, щоб цей процес не був формальним і супроводжувався реальними змінами.

Отже, на мою думку, саме завдяки активній участі громадських організацій євроінтеграція з виключно політичного процесу може стати справді суспільним рухом і принести користь звичайним українцям.

Активність є складовою Школи адвокації для громадських лідерів в Україні та Сакартвело, що проводиться ГО «Вектор прав людини» (Україна) у партнерстві з ГО «Світ толерантності» (Сакартвело) в межах проєкту «Роль правозахисників)-ць) у євроінтеграції України та Сакартвело» за підтримки HumanRightsHouseFoundation та фінансується Європейським Союзом

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *