Адвокація прав людини як потужний інструмент змін в громадянському суспільстві

Лугина Єлизавета

Адвокація прав людини як потужний інструмент змін в громадянському суспільстві та законодавстві

Сьогодні українське суспільство активно йде шляхом розвитку громадянських прав та свобод, поширенням демократичних цінностей та імплементацією сучасних стандартів забезпечення прав та інтересів людини й суспільства в нові суспільні норми, що передусім виражаються в нормах права.

Однак, прогрес суспільства неможливий, якщо не застосовувати різноманітних способів захисту нагальних суспільних проблем, які обмежують можливості як окремої групи, так і всього населення. Деякі проблеми мають настільки ускладнений характер, що вимагають також більш комплексних методів їх подолання.

Якщо існує потреба захистити права та свободи населення, і це можна здійснити тільки шляхом формування суспільної думки та впровадження змін в законодавстві, залучення підтримки з боку влади, то таким інструментом є адвокація.

Адвокація є поетапним процесом “зміни правил гри”, тобто впливу на діяльність держави в особі органів державної влади та органів місцевого самоврядування, здійснюючи активну суспільну діяльність.

Адвокація здійснюється в кілька таких етапів: окреслення проблеми та дослідження зацікавлених сторін (тобто тієї суспільної групи, права якої ми прагнемо реалізувати та захистити), актуалізація проблеми для широкого кола осіб шляхом обговорень на конференціях, публічних обговореннях, формах, акціях тощо. Підготувавши та активувавши людей, обираємо найефективніші варіанти розв’язання проблеми та просуваємо їх втілення в законодавстві України, забезпечуємо реалізацію та організацію бажаних змін.

Вам може здатися, що адвокація — спосіб просування не тільки інтересів суспільства, а, наприклад окремих представників влади, бізнесу, політиків, донорів. Але на справді організація сама вирішує, яку проблему необхідно допомогти подолати суспільству. Тобто, ви незалежні у виборі своєї ідеї та її цільової аудиторії, головне, щоб це приносило користь для громади. Тому слід ставити чітку межу між адвокатуванням та лобізмом.

Також не слід боятися, що адвокація є справою лише юристів. Громадські активісти та активістки, які вже діляться своїм досвідом адвокаційної діяльності, мають досвід в різних сферах, мають різну освіту та спеціальність, але спільним для їх усіх є те, що вони живуть та працюють на користь свого суспільства. Громадська діяльність надихає робити більше корисних справ для тих, з ким будеш будувати майбутнє своєї держави.

На сьогодні вже можна говорити про те, що адвокаційні кампанії в Україні дійсно сильно вплинули на життя українців. Адвокаційні організації посприяли тому, що тепер більше людей турбуються про безпеку на дорозі, тому не забувають про паски безпеки (завдяки адвокаційній кампанії ЦЕДЕМ “За безпечні дороги”), на законодавчому рівні ініціювали заборону реклами та спонсорство продажу тютюнових виробів, популяризували велосипедний транспорт та будування велосипедних доріжок (організація U-Cycle). І якщо ви думаєте, що впровадження адвокаційних змін є надто складним та тривалим процесом, що також потребує чималого бюджету, то досвідчені громадські діячі, які вже мають досвід реалізації далеко не одного проєкту чи ініціативи, знають, що головне мати на меті допомогу людям та державі, і зробити корисну кампанію можна з мінімальним бюджетом, але з сильною підтримкою, та гарно продуманим планом дій.

Якщо хочете допомогти своєму селу, місту чи цілій країні побороти ту, чи іншу проблему, яка стає на перешкоді права людини на безпеку, здорові умови життя, або хочете впровадити психологічну підтримку окремій категорії осіб, чи маєте іншу ідею, що змінить суспільство на краще, то сміливо беріть ініціативу у свої руки та змінюйте “правила гри” вже зараз!

Проєкт реалізовано в межах Школи адвокації для громадських лідерів в Україні та Сакартвело. ГО «Вектор прав людини» (Україна) у партнерстві з ГО «Світ толерантності» (Сакартвело) в межах проєкту «Роль правозахисників)-ць) у євроінтеграції України та Сакартвело» за підтримки Human Rights House Foundation та фінансується Європейським Союзом

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *