Адвокація – процес соціальних змін

Катерина Ромащенко

Сьогодні мова піде про «заклик до надання підтримки». Спитаєте ви, а що це за заклик і чому він актуальний на разі? Я вам дам стислу та змістовну відповідь. Взагалі таким закликом слід вважати адвокацію. Під адвокацією розуміють діяльність, яка спрямована на захист та здійснення суспільних інтересів.

Адвокація – це можливість впливати на прийняття рішення держави чи органів місцевого самоврядування через акції дії суспільства.

(“Як адвокація допоможе зробити вашу громаду здоровою?” https://lb.ua/blog/tetyana_durneva/546735_yak_advokatsiya_dopomozhe_zrobiti_vashu.html)

Допомога громадянам брати безпосередню участь у прийняті рішень та сприяти відкритості, прозорості, законності їх прийняття органами влади та його підзвітності є ціллю адвокації. Варто відмітити, що не будь-яка участь людей у адвокаційній кампанії буде нормою, адже залучення громадян повинно відповідати результатам, а не бути формальним. Таке залучення має відповідати принципам, до таких необхідно віднести: принципи доброчесних намірів; принципи прозорості, відкритості, доступності; право осіб на чітку відповідь; принцип позитивних якостей до загального блага. Щодо останнього принципу, то саме він буде відображати те кінцеве рішення, що буде прийняте за ради спільного інтересу. Адвокаційна кампанія, також, повинна розуміти для чого вона об’єдується та для якої цільової аудиторії вона буде звертатися. На сьогодні такі звернення можна робити не тільки через в публічних просторах, а й через соціальні мережі – TikTok, Facebook, Instagram, YouTube та через написання блогів та проведення активних заходів.

Для активного заохочення людей, брати безпосередню участь у адвокації, необхідним елементом є інструменти участі. На сьогоднішній день, особливо під час війни, найактуальнішим інструментом є електронні петиції до Президента України, а також петиції місцевого рівня. Також до інструментів належать: бюджети (громадський та бюджет участі), консультації, громадські слухання, звернення громадян тощо.

Адвокаційні кампанії, які слідують принципу законності та використовують інструменти кампанії та залучають людей через різні масові джерела інформації, будуть кожним кроком наближати державі до процесів соціальних змін, які покращать життя держави та суспільства. Тому адвокація – сприяє впливу на позитивні зміні в державі та залучить громадськість до участі у державних справах, а також захисті своїх прав та інтересів.

Активність є складовою Школи адвокації для громадських лідерів в Україні та Сакартвело, що проводиться ГО «Вектор прав людини» (Україна) у партнерстві з ГО «Світ толерантності» (Сакартвело) в межах проєкту «Роль правозахисників)-ць) у євроінтеграції України та Сакартвело» за підтримки HumanRightsHouseFoundation та фінансується Європейським Союзом

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *