Неурядові правозахисні організації – невіддільний елемент громадянського суспільства

Вікторія Трач

Питання захисту прав людини є так званим фундаментом діяльності неурядових правозахисних організацій (НУО). Ці організації спрямовують свою правозахисну діяльність у різні напрямки та сфери і залежно від характеру їх цілей, змінюються стратегії, які вони використовують.

По-перше, неурядові організації направлені на безпосередню допомогу особам, чиї права та свободи порушуються. Це може бути гуманітарна, юридична допомога, захист, консультації або навчання. Але з досвіду відомо, що пряма допомога жертвам з боку НУО не завжди є можливою або ефективною.

По-друге, НУО здійснюють моніторинг дотримання прав людини як на національному, так і на міжнародному рівнях, а також фіксують випадки порушень та публікують звіти про стан прав людини, що сприяє заохоченню державних структур та організацій  до розв’язання проблем. На жаль дуже часто уряди можуть ухилятися від своїх зобов’язань і тому збір такої інформації та її використання для просування прозорості урядових документів, які пов’язані із захистом прав людини є досить важливим.

По-третє, НУО активно працюють з міжнародними організаціями та правозахисними установами для сприяння прийняттю та реалізації законів та політик, спрямованих на захист прав людини. Останнім часом помітно як неурядові організації проводять різні кампанії та лобіювання. Одним з прикладів є вуличні акції або демонстрації з використанням ЗМІ, коли неурядові організації хочуть заручитися громадською підтримкою. Узагалі, чим ширша підтримка з боку громадськості, тим вища ймовірність успіху кампанії у досягненні своїх цілей. Засоби інформації також часто відіграють важливу роль у проведенні лобіювання, але зараз на перше місце виходять саме соціальні мережі.

По-четверте, багато правозахисних неурядових організацій займаються також  інформуванням громадськості та проведенням освітніх заходів. З усвідомленням того, що їхнє існування та ефективність залежать від підтримки широкого кола громадян, ці організації намагаються передати людям якнайбільше інформації про проблеми, пов’язані з правами людини.

На мою думку, неурядові правозахисні організації є невіддільним елементом громадянського суспільства, запорукою розвитку кожної держави як демократичної та правової. У цілому, неурядові організації іноді грають роль важливого каталізатора змін і стимулятора урядів до дотримання прав людини.

Активність є складовою Школи адвокації для громадських лідерів в Україні та Сакартвело, що проводиться ГО «Вектор прав людини» (Україна) у партнерстві з ГО «Світ толерантності» (Сакартвело) в межах проєкту «Роль правозахисників)-ць) у євроінтеграції України та Сакартвело» за підтримки HumanRightsHouseFoundation та фінансується Європейським Союзом

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *