Шляхи реалізації права на адвокацію або ТОП-3 поради як можна адвокатувати

Наталія Крес

Адвокація визначається як засіб впливу на владу, політичні процеси,  «правила гри» у політиці а також соціальне середовище. Правосвідомість українського суспільства постійно зростає, тобто, воно готове оволодіти методом адвокації для майбутнього успішного впровадження/реалізації свого бачення того, якою має бути наша держава, її політика, влада та мінімальні стандарти громадського життя.

Постає доволі просте у формулюванні та складне у реалізації питання, як кожен з нас може здійснювати заходи адвокатування? Перш за все, це можливо через народних депутатів. Наприклад, вибори депутата в Україні відбувається за змішаною системою, а саме 225 депутатів обираються у межах мажоритарної системи в одномандатних виборчих округах, тобто, вони отримують голоси на «свій рахунок» шляхом особистого голосування виборців конкретного округу (частини території, громади тощо) та відображає їх виборчі інтереси. Такий депутат представляє інтереси своїх виборців та діє відповідно до їх потреб та інтересів. В більшості випадків, він має «зв’язок» з територією/округом, можливо, там проживав (-ває) або має родину в цьому регіоні. Тобто, такий депутат виявлятиме інтерес до розвитку свого округу та, маючи в свому арсеналі адміністративні ресурси, може максимально позитивно вплинути на прийняття рішення на місцевому рівні. Також, важливо проаналізувати політичні вподобання депутата та наявність конфлікті, звернення до голови адвокаційної кампанії, може негативно вплинути на ставлення місцевих владних структур до конкретної організації.

По-друге, така складова як громадський бюджет є одним із механізмів прямого впливу громадян на місцевий бюджет. Місцева рада виділяє певну суму коштів, щоб громадяни могли самостійно визначити пріоритети витрат, переважно шляхом рейтингового онлайн-голосування. Для перемоги в конуретному проекті громадськогго бюджету необхідно залучити суспільну увагу (через наради, ЗМІ тощо) та мобілізувати громадян для його підтримки.

По-третє, громадські слухання, кожна територіальна громада може мати власний порядок, процедури та методи їх проведення. Політичні діячі рекомендують завжди ознайомлюватися із статутом своєї територіальної громади, адже, можливі випадки, коли в статуті відсутні процедури проведення громадських слухань, тобто, такий механізм адвокації взагалі не передбачений. Слід також звернути увагу, що всі пропозиції, які вносяться за результатми діяльності громадських слухань, підлягають обов’язковому розгляду органами місцевого самоврядування.

Отже, вибір інструментів у справах адвокації обумовлюється різними чинниками. Для ефективного використання ресурсів та досягнення конкретних результатів важливо розуміти, до кого та з якими питаннями слід звертатися та як діяти.

Активність є складовою Школи адвокації для громадських лідерів в Україні та Сакартвело, що проводиться ГО «Вектор прав людини» (Україна) у партнерстві з ГО «Світ толерантності» (Сакартвело) в межах проєкту «Роль правозахисників)-ць) у євроінтеграції України та Сакартвело» за підтримки Human Rights House Foundation та фінансується Європейським Союзом

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *