Про проблему булінгу у шкільному середовищі

Ірина Чалкова.

Останнім часом тема шкільного булінгу стала однією з найпопулярніших як у ЗМІ, так і в соціальних мережах. Освітні, правоохоронні, правозахисні державні та громадські організації впроваджують різні проекти та програми щодо профілактики булінгу.

Що ж таке “БУЛІНГ”?

Булінг – це агресивна поведінка однієї дитини або групи дітей по відношенню до іншої дитини, що супроводжується постійним фізичним або психологічним впливом. Кривдники можуть знайти безліч причин, щоб цькувати дитину: зовнішність, що не вписується у загальноприйняті рамки, поведінка, думки, які не збігаються з думкою більшості тощо. Яскравим прикладом булінгу є словесні образи, навмисне не прийняття дитини до колективу, шантаж та навіть побиття. Частіше за все, люди, які цькують, вважають, що це смішно і в цьому немає ніякої великої проблеми чи трагедії, і що дорослі не будуть на це звертати увагу.

І якщо раніше тема шкільного цькування замовчувалася, зараз про це почали відверто говорити. Проблема булінгу вийшла за межі шкільної проблеми і перемістилася в площину закону. Адже кривдники за українським законодавством несуть відтепер юридичну відповідальність. Невинні на перший погляд щоденні жарти, штовхання, принизливе прізвисько чи інше, і першу чергу залишає страшний слід у психіці людини, що згодом проявляється в комплексах, агресії, маніакальних станах чи фобіях. Учасники процесу є не тільки агресор чи жертва, а й мовчазні спостерігачі. Як правило, ролі можуть жанглюватися і замінюватися в одному колективі.

Для того, щоб припинити булінг, потрібно не мовчати! У кожної дитини має бути хоча б одна доросла людина, якій можна довіряти. З агресорами треба теж працювати, а не ставити на них тавро, адже агресивна поведінка – це наслідок певної проблеми в сім’ї, чи з однолітками.

Нове покоління має виростати в атмосфері дружби і порозуміння, толерантного ставлення одне до одного, та прийняття одне одного. Тому профілактика булінгу має бути особливо пріоритетним, як на мене, напрямом виховної роботи у закладах освіти України.

#HumanRightsFoundation

#ФундаціяПравЛюдини

#Чернігів

#Чернігівська область

#РазомМиСила

#TOGETHER_WE_CAN

#ChePolytech

#Che_Polytech

#60років_ЧНТУ

#ЧНТУ

#люблю_чнту

#найкращийунівер

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *