Хобі-терапія або як допомогти собі без психотерапевта. Частина І

Блог Ольги Тимченко / Блоги.

Кожного дня ми потопаємо в океані емоцій, подій, нових зустрічей, невідкладних справ. Ми поспішаємо творити добро, бути тут і зараз, піклуватися про своїх близьких. А на себе часу знову не вистачає!

І тут несподівано ми потрапляємо у пастку стресу. Здається, що стрес взагалі працює без свят і вихідних! І щоб не потонути в низці проблем і негативних емоцій, використовуйте перевірений спосіб – хобі-терапію.

Хобі-терапія – прекрасна можливість присвятити час улюбленій справі, забути про проблеми і образи, провести час в приємній компанії однодумців, розвинути свої здібності, відкрити себе з нового боку. Після сеансу хобі-терапії ви повертаєтесь до реальності іншою людиною: настрій краще, нерви в порядку, конфлікти і образи не такі вже болючі, та й сил вже більше для того щоб вирішувати нагальні проблеми. Особливо добре захоплення допомагають у той час, коли відпустки ще не видно на горизонті, а відпочинок просто вкрай необхідний!


Отже, що обрати? Давайте розберемося, яке психологічне значення мають популярні сучасні хобі .

Спорт – універсальний спосіб зняття стресу, зміцнення психіки і організму в цілому, підтримання відмінної спортивної форми. Ви можете займатися активними фізичними вправами, відвідувати спортзал, басейн, займатися різними видами спорту. Для любителів пасивного відпочинку можна обрати вечірні прогулянки перед сном на свіжому повітрі, заспокоїти нерви.

Рукоділля – відмінний спосіб боротьби зі стресом і втомою, можливість переключитися, покращити свою пам’ять і роботу мозку (особливу користь відчуває права півкуля мозку, яка відповідає за творчість).

Малювання – чудова можливість усвідомити, виразити і оформити ті переживання, які накопичуються і не мають виходу. Або ті емоції, з якими ми не можемо розібратися. Не вмієте малювати? Можна взяти розмальовку-антистрес або зайнятися дудлінгом.

Скрапбукінг –  виготовлення листівок чи створення власного фотоальбому з використанням різноманітних методів оформлення фотографій, декорацій (це може бути що завгодно) та кольорових вирізок із журналів. Крім пам’ятних для себе фотографій в альбом чи листівку вклеюють усілякі дорогі серцю дрібнички: шкільні записочки, квитки у кіно, які нагадають про перше побачення, відрізаний завиток волосся своєї дитини, дитячі малюнки чи вперше написані літери, і все таке інше, що приємне для спогадів. Тобто, скрапбукінг альбом – це щось більше, ніж просто фотоальбом. Це потайник наших емоцій і дорогих для серця спогадів. Скрапбукінг, як і інші рукодільні техніки, допомагає нам упорядкувати і «вибудувати» наші спогади.

Квітникарство – це реалізація потреби в спогляданні прекрасного, своєрідна медитація. А ще – в комунікації. Кімнатні рослини на кшталт чотирилапих друзів – прекрасні психотерапевти! Ми піклуємося про домашні квіти, спостерігаємо як вони зростають, а вони віддячують нам ніжними квітами.

Бібліотерапія (книголікування) – психологічна допомога, зняття стресу, напруги і лікування людей за допомогою читання ними книжок певного змісту і тематики. Читання нових і перечитування улюблених книжок дозволяє зануритися в захоплюючий світ подорожей, пригод, романтики, несподіваних історій і тим самим подивитися на наші проблеми з іншого боку.

Будь-яке хобі – пропозиція виходу, розширення внутрішнього горизонту. Єдине напуття – не ставитися до цього дуже серйозно і очікувати високих результатів. Індивідуальна творчість і захоплення – це гра, фантазія, відпочинок.

ТОЖ ОБИРАЙ !

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *