Гендерні стереотипи і сьогодення

Світлана Грицай.

Участь 7-10 липня в англомовній школі-тренінгу «Fair Skills Training” в  рамках правозахисної програми для  молодих лідерів  «Разом Ми – Сила»  або ХОЧУ стати Блогером у м. Чернігові надихнула мене поділитися своїми роздумами з приводу існуючих гендерних стереотипів у нашому суспільстві. Гендерні стереотипи залишаються і по сьогоднішній день невід’ємним елементом нашого повсякденного життя. У процесі соціалізації та засвоєння  культурних цінностей нам  нав’язують певні норми та правила, які є загально прийнятими та визнаними. А це в свою чергу призводить до так званої «стереотипізації» суспільства,  викривлення та «спрощення» соціального середовища. Основні гендерні стереотипи формуються загальноприйняті уявлення про роль та місце жінки в соціумі.

Як на мій погляд, гендерні стереотипи не відповідають реаліям сьогодення та стають проблемою як для суспільства, так і для окремої людини, породжуючи проблеми у формуванні гендерної ідентичності. Водночас, ці стереотипи у  сучасному українському суспільстві є дуже вкоріненими. Навіть сьогодні  у ЗМІ  «тиражується» та всебічно  підтримується  патріархальний (традиційно-усталений) поділ чоловічих і жіночих ролей у суспільстві.

Так,  у сфері праці широко поширена серед роботодавців практика, що заважає жінкам у повній мірі використовувати рівні з чоловіками можливості та права на ринку праці. Найчастіше за все роботодавці на співбесіді задають жінкам питання про їхній вік, сімейний стан, родину та плани на майбутнє. А це прихована форма дискримінацї, яка базується на сімейному стані та родинних обставинах.

Однією із особливостей становища жінок на ринку праці є проблема поєднання жінками професійної зайнятості та материнства. Проте існування так званого  «конфлікту між зайнятістю жінок на ринку праці та вихованням дітей» обумовлено домінуючою думкою в колективній ментальності з приводу того,  що жінка не може бути успішною як на роботі, так і в сімейному житі, що на справді не відповідає реаліям сьогодення.

Отже, робимо висновки.  Гендерні стереотипи утискають права та можливості жінок, заважають їм самореалізовуватися, бути активними членами суспільства. Тим самим гендерні стереотипи негативно впливають і на чоловіків, нав’язуючи їм «соціальний портрет», якій увібрав у себе суспільні погляди та уявлення, які є застарілими та не відображують умови сучасності.

Можливо в еру інформаційних технологій і багаточисельних кейсів про успішних жінок, які вміло поєднують всі сфери свого життя,  вже час відмовитися від старих стереотипів і  починати формувати нові, більш сучасні уявлення?

#РазомМиСила

#TOGETHER_WE_CAN

#HumanRightsFoundation

#ФундаціяПравЛюдини

#Чернігів

#Чернігівська область

#ChePolytech

#Che_Polytech

#60років_ЧНТУ

#ЧНТУ

#люблю_чнту

#найкращийунівер

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *