Враження від тренінгу “Stop fakes”

Анастасія Марацца

Однією з найактуальніших тем для суспільства на сьогодні  залишається пошук достовірної  інформації серед фейкових новин у ЗМІ та громадській сфері. Зміни, що відбулися в українському соціумі вимагають від кожного громадянина розвивати критичне мислення та виокремлювати суттєве серед низки подій.

На цьому шляху ключ до вирішення проблеми допомагає знайти міжнародний проект «Програма розширення прав та можливостей для молодих журналістів «Нові Медіа» (NEW MEDIA). Даний проект здійснюється Фундацією Прав Людини і спрямований на підвищення фахового рівня молодих журналістів та блогерів України. Він реалізується в Україні, Молдові та Литві.

На фокус-групі обговорюються виклики, які виникають перед молодими журналістами та блогерами, особливості діяльності ЗМІ в сучасних умовах, мідіаграмотність молоді. До участі запрошуються представники ЗМІ, громадських організацій, органів державної влади та місцевого самоврядування, блогери, журналісти, студенти.

Одним з важливих етапів став захід, що відбувся в рамках реалізації проекту «Програма з активізації молодих журналістів (блогерів) в політичних і цифрових технологіях» завдяки співпраці з Вільнюським університетом та

ГО «Фундація Прав Людини» за підтримки Міністерства закордонних справ Литовської республіки. На тренінгу радіопродюсерки Алли Копиловської “STOP fakes”, що пройшов у Чернігові 25 червня 2020 р., студенти засвоювали

cтандарти новинної журналістики.

Програма даного заходу мала чітку декомпозицію: знайомство, визначення головної мети, ефективна взаємодія тренера з членами цільової аудиторії, активне включення в роботу присутніх та виокремлення певних нюансів журналістики, зворотній зв’язок, завершення роботи. Певне дозування інформації  дозволило зробити акцент на головному: «Що є cправді новим, а що достовірним?».

Доступно, систематично і з використанням численних прикладів Алла Копиловська розповіла про основи пошуку і збору інформації, описала допоміжні засоби, дала поради щодо отримання та оцінки інформації. При цьому нагадала, що треба враховувати «пастки» практики і рамкові умови 

законодавства.

Таке підвищення професійних стандартів практичної української журналістики  дозволяє говорити про можливість отримання  лояльності читачів з критичним мисленням, довіру яких важко заслужити.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *