7 “золотих” лайфхаків: як з легкістю та задоволенням вивчити іноземну мову (на прикладі англійської)

Христина Штирхун.

У школі більшості учням дуже важко дається іноземна мова. Чому? Причин декілька: нецікаво, немає стимулу, тому що так вимагає шкільна програма… Можете додати свої)

Пам’ятаю себе у шкільні роки, коли у мене з’явилась любов до англійської лише у 10 класі – завдяки новому викладачу. ЇЇ вимова, стиль та позитивний настрій зробили свою справу))) В університеті також були круті викладачі і саме з цього часу, крім семінарських занять з англійської, я почала ще більше цікавитись додатковою самоосвітою у вивченні англійської. Багато знайомих питали скептично “НАВІЩО?”, “Навіщо ти вивчаєш англійську?”, “Для чого вона тобі? Ти просто гаєш свій час”. Відповідала завжди так: “Не знаю, це хобі, але відчуваю, що вона мені стане у нагоді колись…”. І те КОЛИСЬ настало. Англійська стала невід’ємною частиною мене, а незабаром знадобилась у роботі.

Існує 1 принцип: якщо володієш хоча б однією іноземною мовою – то друга дається набагато легше (багато однакових слів використовуються у різних мовах, можна проводити паралелі між різними граматичними конструкціями у мовах).

Ось мої 7 “золотих” лайфхаків як вивчити іноземну мову (на прикладі англійської) та на що звернути увагу:

  1. Намагайтеся відчути мову та пам’ятайте, що граматичні вправи – це лише приклади для тренування матеріалу, на жаль, часто відірвані від контексту та ситуації (особливо це стосується вибору правильного часу або граматичної конструкції). У реальному житті використовується те, на що Ви хочете зробити акцент.
  2. Не бійтеся робити помилки при спілкуванні. Ви можете гарно знати граматику, без проблем читати та писати, але SPEAKING (говоріння) – найважча складова будь-якої мови, її кінцева мета. Тому помилки – це нормально! Через це кожен проходить. Не поправляйте себе, якщо помилились. Цим Ви лише закцентуєте увагу співрозмовника на Ваших помилках. Ми часто робимо помилки, спілкуючись навіть рідною мовою)))))
  3. ВАЖЛИВО!!! Якщо хочете навчитись говорити і немає можливості практикувати мову з друзями, колегами або закордоном – запишіться на курси. Якщо вивчаєте мову самостійно, Ви можете вивчити слова, граматику, можете навчитись писати та читати, але практикувати мову самостійно важко. Завдяки курсам, Ви зможете чути акценти, вимову, помилки, а також, що є дуже важливим, – це ДОСЯГНЕННЯ Ваших одногрупників. Так Ви зможете навчитись. Дуже круто, коли у групі є людина, яка краще за Вас знає іноземну мову. Це породжує мотивацію. Не конкуренцію, а саме МОТИВАЦІЮ!!!! І це прекрасно. Ви знатимете, куди рухатись далі.
  4. Не зазубрюйте слова, частіше використовуйте їх у контексті. Складайте свої речення. Використовуйте асоціації при вивченні слів, або намагайтеся розділяти незнайомі слова на декілька слів (ви можете вже знати їх значення, наприклад, англійське слово “WEEKEND” складається із двох слів “WEEK” – “тиждень” та “END” – “кінець”, тому “WEEKEND” – це “кінець тижня, вихідні”). І таких прикладів дуже багато…близько 50% усіх слів в англійській мові. Здивовані???? Але це так! Спробуйте розкласти слова “HOLIDAY”, “LIPSTICK”, “ARMCHAIR” таким самим чином)))) А Ви знали, що багато англійських іменників (хто? що?) та дієслів (що робити?) перекладаються за допомогою одного спільного слова. Наприклад, WATER (вода) – TO WATER (поливати); WORK (робота) – TO WORK (працювати); MILK (молоко) – TO MILK (доїти)). В результаті, якщо вивчити, наприклад, 20 слів, Ви будете знати вже 40).
  5. Слухайте подкасти – цікаві аудіофайли на іноземній мові. Їх дуже багато в Інтернеті. Вони – на різні тематики. Їх можна слухати по дорозі в університет, на роботу, в магазин.
  6. Звертайте увагу на свою вимову. Погодьтеся, навіть якщо людина дуже круто говорить іноземною, але, вона неправильно вимовляє звуки у словах – це дуже “ріже вухо” (наприклад, серед типових помилок в англійській мові є: вимова звуку “TH” дуже чітко, як у російській мові букви “З”; вимова букви “G” у кінці слів тощо). Тому при виборі репетитора чи викладача на курсах, звертайте увагу на те, чи поправляє він Вашу вимову. Це дуже важливий момент.
  7. Дивіться улюблені фільми мовою оригіналу на Youtube, якщо важко – дивіться із субтитрами. Усі ми часто подумки повертаємось у дитинство, коли ми дивились улюблені серіали, які були адаптовані на нашу мову. Прийшов час передивитись їх мовою оригіналу))) Так легше, улюблені герої та основний сюжет залишилися у пам’яті. Якщо спочатку важко сприймати акценти героїв на слух – ПОВІРТЕ…через декілька серій цей дискомфорт буде проходити. До того ж, міміка та жести героїв будуть Вам допомагати у розумінні, навіть якщо деякі слова Вам здалися незнайомими.

За 3 останні роки завдяки цим лайфхакам я вивчила іспанську з 0″ до середнього рівня. Мене і зараз часто питаюсь: “НАВІЩО?”, “Навіщо ти вивчаєш іспанську?”, “Для чого вона тобі? Ти просто гаєш свій час”. А я відповідаю знову: “Не знаю, це хобі, але відчуваю, що вона мені стане у нагоді…”.

Читайте мій наступний блог, у якому я поділюся КРУТИМИ та БЕЗКОШТОВНИМИ Інтернет-джерелами, за допомогою яких можна вивчити майже будь-яку іноземну мову.

#HumanRightsFoundation

#ФундаціяПравЛюдини

#Чернігів

#Чернігівська область

#РазомМиСила

#TOGETHER_WE_CAN

#ChePolytech

#Che_Polytech

#60років_ЧНТУ

#ЧНТУ

#люблю_чнту

#найкращийунівер

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *